Одобрен први уџбеник из информатике – ево шта ће петаци учити од септембра

26 марта, 2018

Информатика и рачунарство 5 издавачке куће БИГЗ школство је први одобрен уџбеник у Србији, усклађен с новим Програмом наставе и учења. Како je Информатика и рачунарство обавезан предмет од септембра ове године, ученици петог разреда основне школе моћи ће прва знања из овог предмета да стичу из квалитетног, савременог и креативног уџбеника. Овај уџбеник подржава активно учење, остваривање дефинисаних исхода, међупредметно повезивање и алгоритамски начин размишљања.
Др Марина Петровић, Зорица Прокопић и Јелена Пријовић ауторке су најсавременијег уџбеника Информатике и рачунарства за 5. разред основне школе. Будући да је реч о сада већ обавезном предмету који подразумева дигиталну писменост, незаобилазан део уџбеничког комплета је и електронски уџбеник. Сви садржаји е-уџбеника подстичу ангажовање ученика и њихов истраживачки дух, развијају индивидуалне стилове учења, омогућавају забавније, занимљивије и једноставније стицање знања. Електронски уџбеник је обогаћен бројним мултимедијалним садржајима: фотографијама, звучним и видео-записима, 3D моделима и анимацијама, интерактивним тестовима за проверу знања, презентацијама и додатним текстовима за проширивање знања.
О предностима уџбеника Информатика и рачунарство 5 и његовом концепту за Зелену учионицу говори једна од његових ауторки др Марина Петровић, доктор методике информатике.
По чему је уџбеник Информатика и рачунарство 5 издавачке куће БИГЗ школство јединствен?
– Уџбеник и додатни материјали који га прате су јединствени по концепту и методичкој обради лекција које су припремане тако да се ученик сам може њима послужити као самосталним и свеобухватним изворима знања. Са друге стране, водили смо рачуна и о томе да лекције обрадимо тако да и наставницима олакшамо припрему за реализацију наставе. Наставник може, пратећи овај уџбеник уз помоћ богате методичке апаратуре успешно да реализује све тражене теме и да постигне жељене циљеве овог предмета. Поред обавезних делова за понављање наученог, ту су и питања и задаци која могу бити домаћи задаци, а такође се могу наћи и бројни налози ученицима који подстичу на креативно размишљање, истраживање и повезивање градива.
Шта је суштина концепта који сте применили у уџбенику?
– Основа концепта уџбеника је да на годишњем нивоу оствари постављени циљ плана и програма за овај узраст, а то је тежња да се кроз кратак и суштински важан текст, примере за углед, задатке за вежбу, питања за размишљање и занимљивости побуди радозналост, жеља за учењем и за даљим истраживањем у областима које обухватају информатика и рачунарство.
Задатак уџбеника и е-уџбеника је да помогне наставнику и ученику да савладају постављен план и програм, односно да научи ученике како да користе рачунар за обраду текста и слика, како да сниме звук, направе филм и све то да споје у једну презентацију. Затим их очекују теме о томе како да користе интернет и друге технологије безбедно и одговорно. У оквиру теме Рачунарство бавиће се програмирањем где ће научити како да направе своју рачунарску игрицу.

У остварењу тог циља, наставницима и ученицима знатно ће помоћи и електронски уџбеник у коме се налазе дигитални материјали који прате градиво за овај предмет уз велики број мултимедијалних прилога, интерактивних вежби и решених примера.
На који начин подржава активно учење и остваривање дефинисаних исхода?
Сваку наставну тему почели смо прегледом планираних исхода за ученике. Да бисмо то и постигли применили смо подсећање и повезивање са претходним градивом ангажујући ученика да размишља о темема које повезују старо и ново знање. Задаци за истраживање и размишљање током рада подстичу ђака да продуби неке делове наставне теме за које није било места или потребе да се у уџбенику детаљније обрађују а представљају важну надградњу знања за ученика. Мотивацију за даље истраживање смо дали кроз делове у лекцијама које смо назвали Сазнај више а у којима смо се трудили да поставимо занимљивости везане за тему, а које дају ученику увид у место које тема има у ширем друштвеном контексту.

У наставној теми Рачунарство, а и у другим где је било могуће, уводили смо поступно поступке и процедуре решавања проблема по принципима проблемске наставе развијајући алгоритамски начин мишљења код ученика.
Питања за проверу знања су намењена првенствено ученицима за проверу знања из лекције и прате педагошки принцип „од лакшег ка тежем“. Ова питања су уједно намењена и наставницима као модел како да формирају своје контролне вежбе и задатке јер су прављени у складу са Блумовом таксономијом образовних циљева и дотичу свих шест нивоа постигнућа код ученика.
У којој мери уџбеник омогућава међупредметно повезивање?
У начину реализације плана и програма за овај предмет на више места је назначено да се води рачуна о корелацији са садржајима других предмета. Ту смо посебну пажњу посветили креативном осмишљавању примера за рад на пројектним задацима и укључили многе предмете (математика, биологија, географија, историја, српски језик, музичка култура…). Дати примери у уџбенику и електронском додатку су из свакодневног живота, интердисциплинарни, односно повезани са проблемима из других предмета. Идеја је била да се кроз конкретне примере ученици упознају са могућностима примене конкретних знања и вештина у свакодневном животу.
Наравно, и кроз уводни, односно мотивациони део и “сазнај више” дотакли смо се различитих садржаја других предмета са жељом да се знање не парцелише на предмете већ повезује у јединствену целину.
Корелацију са предметом математика смо остварили у највећој могућој мери и због захтева који су постављени у програму, па смо направили поређење са математичким скуповима и логичким операцијама, појаснили појам координатног система који у овом узрастс још није рађен на математици, детаљно приказали Еуклидов алгоритам као математички начин за рачунање НЗД и слично. Кроз цео уџбеник се бавимо кључним и непознатим речима, стварајућу један интегрални речник и повезујући са садржајима српског језика.
Како сте приступили обради наставне теме Рачунарство? Да ли је по Вашем мишљењу реално очекивати да сви ученици савладају програмирање у петом разреду?
Размишљајући о томе који програм за тему Рачунарство да одаберемо, водили смо се идејом да буде занимљиво, визуелно и интуитивно лако. Избор је пао на Скреч, софтвер који служи управо за учење програмирања. Многи наставници су такође изабрали овај софтвер за учење програмирања, како у петом разреду основне школе тако и у првом разреду средње школе за оне који се први пут срећу са програмирањем. Мислим да није потребно посматрати много строго и формално постигнуће свих ученика и бавити се статистикама које умеју, на крају године, да буду неумољиве. Дакле, веома је важно да се код ученика створе представе о томе шта је алгоритам, шта је програм, шта је програмирање, како тече процес развоја једног софтвера и да се кроз игру ученик упозна са основама програмирања и програмским структурама. Наша идеја водиља је била да се кроз игру и мотивацију постепено ученик уводи свет програмирања, односно да се не уништи природна радозналост код ученика овог узраста. Свима је јасно да је програмирање најтраженији посао данас, а верујем да ће још дуго бити актуелан па се због тога доста погледа баца ка школи која би требало да се тиме позабави. Наравно, не очекује се и није потребно да сви постану програмери. Овом свету су потребни и лекари, и музичари, и сликари и многа друга занимања, али је добро да сви они имају алгоритамски начин размишљања, приступ решавању проблема кроз анализу и синтезу, развијено дедуктивно и логичко размишљање. То ће им користити у даљем животу, чиме год одлуче да се баве.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


4 коментара на "Одобрен први уџбеник из информатике – ево шта ће петаци учити од септембра

 1. Ljiljan каже:

  Moja devojcica ide u II razred OS na zalost nema predmet u skoli vezan za racunare. Skrech I i II nivo je savladala u prvom razredu odlicna je u tome bez problema pravi zanimljive animacije i igrice. Pored Word-a Exel-a Pover pointa koje je lako i brzo savladala sada uci C++ da za neki dan ce napuniti 9 godina i sve to zna. Sta ce njoj skola ponuditi kao izazov u 5 razredu ocigledno nista. Jer taj isti Skrech deca u svetu uce od 6-te godine kao obavezan predmet a u 5 se uveliko uvode u ozbiljne programske jezike. Ja kao mama pitam gde smo mi tu. Znam da moje dete trci ispred ali nije jedina ima mnogo takve dece a u svetu je to najnormalnije. Hteli ne hteli zaostajemo

  1. Mara каже:

   C++ sa devet godina? Svaka cast. Ja predajem inormatiku i jos nisam upoznala dete koje u petom razredu zna da programira.

 2. Mićko каже:

  Bavim se kompjuterima 25 godina, od sredine osnovne škole u vreme Galaksije, ali gledajući ovu stranicu sa Sound Recorder-om, deluje mi kao da će deca morati da uče nešto što su realno gluposti. Ne vidim svhru u opterećivanju dečijih glava potpuno proizvoljnim programčićima vrlo sumnjive upotrebne vrednosti. Decu treba naučiti osnovama a ostalo prepustiti njihovim interesovanjima, nekoga možda zanima Sound Recorder ili neki ozbiljni alat za audio produkciju a nekoga možda softver za matematiku, ilustraciju ili nešto sedmo. Ne smem ni da zamislim kako bi izgledao neki domaći “snimite zvuk psa kako laje i prebacite ga na USB drajv” i onda dete dobije trojku zato što kući ima samo mačku. Nebuloze. 100% sam da se deca kompjuterski opismene, ali treba imati mere i učiti ih osnovama i davati im znanja otporna na zub vremena a ne stvari tipa Sound Recorder koji će verovatno totalno promeniti i preimenovati pre nego što deca završe osnovnu školu.

 3. B каже:

  Naprednija je bila pojava Misedo računara i Color Basic-a u školama davne 1988. godine (pretežno u Vojvodini koliko se sećam) od ove današnje “epohalne reforme”. Potpuno je tačno ono što možemo ovde pročitati, evo odmah iznad ovog prostora za komentarisanje, u jednom od naslova, da su deca danas uglavnom pasivni posmatrači. Dodao bih još da su ipak i aktivni, ali aktivni u konzumiranju gotovih sadržaja ili eventualno akteri sklapanja određenih polufabrikata, već prežvakanih i unapred pripremljenih “sklopova” koje treba da “sastave”. Vrlo se problematične stvari događaju u ovom “cunamiju” raznoraznih “promena” planova i programskih sadržaja po nastavnim predmetima i silovanju “međupredmetne povezanosti” koje kao da nikada nije bilo pa sad ovde “otkrivamo Ameriku”. U duhu današnjice, sve treba da bude senzacionalno i epohalno. Pretumbavaju se programski sadržaji, menjaju planovi, a samo zbog toga da bi se otvorio prostor za plasiranje “novih udžbenika” jer je glad “izdavača” za profitom nezajažljiva.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама