Одржан протест просветних радника: „Проблем насиља је брзо и лако решен на енглеским стадионима. Драконским казнама. Зашто не урадимо исто?“

Данас у 12, испред Скупштине Србије, одржан је протест просветних радника чији је повод талас насиља у школама, који је кулминирао недавним нападима на професоре у Бачкој Паланци и Трећој београдској гимназији.

Окупљени су прошетали до зграде Владе Србије где је, након протеста, одржан састанак представника Владе и синдиката просвете. Представница Уније синдиката просветних радника Србије Мирјана Гашић казала је на данашњем протесту испред зграде Владе да су до сада од власти чули да је за испуњење тог захтева потребно усагласити законодавство са Европском унијом и Европском комисијом.

Она је нагласила да просветни радници траже да се одредбе које важе за адвокате односе и на њих.

Гашић је објаснила да је Кривичним закоником предвиђено да онај ко нападне адвоката или члана његове породице у вези са обављањем његове адвокатске делатности може бити кажњен затворском казном од три месеца до три године.

Ако учинилац наносе лаку телесну повреду адвокату или његовој повреди следи му казна од шест месеци до пет година, док је за теже телесне повреде запрећена казна од једне до осам година затвора, објаснила је Гашић.

“Тражимо од државе да нас заштити и да се према просвети понаша као према једном од четири стуба сваке државе”, нагласила је она.

Поручила је да измене Кривичног законика треба донети данас, јер сутра може бити касно.

Валентина Илић из Синдиката образовања Србије подсетила је да је пре годину и по дана просветним радницима обећано да ће имати заштиту као енглески полицајци, али да до данас то није учињено.

Председник Уније синдиката просветних радника Добривоје Маријановић рекао је да су директори у претходних неколико дана учинили све да би спречили данашњи протест.

Према његовим речима, око 700 школа широм Србије је данас у потпуној обустави.

Он је најавио да просветари неће стати на овом протесту ако се захтев не испуни, већ да ће организовати протесте широм Србије.

Претходно су се незадовољни просветни радници и грађани окупили испред Скупштине Србије где су блокирали саобраћај.

Могли су се видети транспаренти “Докле више?”, “Достојанство, сигурност, личност”, уз пропратно звиждање пиштаљкама и музику са разгласа.

Мирјана Гашић, обраћајући се окупљенима испред Скупштине Србије, упитала је власт треба ли још неко да страда, као што су страдала деца прошле године и шта је још потребно да се деси како би схватили каква је ситуација у просвети са насиљем.

Она је прочитала Проглас просветних радника и поручила држави да је и нечињење насиље. Гашић је упитала зашто министарка просвете не дође да види резултате мера које су предложене.

Нагласила је да деца гледају ријалити програме и како најмоћнији у друштву пролазе некажњено и упитала због чега најбоља деца неће да буду наставници.

Потребно је размонтирати наставнички систем, сматра она.

Представник Синдиката радника у просвети Србије Данило Глигорић казао је да просветни радници доживљавају трауме решавајући проблеме насиља у школи.

Извор: Инсајдер/Зелена учионица