Онлајн настава – да ли су сви одједном постали генијалци?

Почеци онлајн наставе нису били лаки ни просветним радницима ни ученицима ни родитељима. Од свих новина које је овај вид наставе увео у њихову свакодневицу, највише је еволуирало преписивање и варање за оцену, две, три више.

Кад пандемија прође било би занимљиво видети неке званичне податке о успеху ученика. Да ли су, на пример, они који су одувек били добри одједном постали одлични?

Foto: Canva

Од кад има школе има и деце која преписују. Што су некад биле пушкице, данас су мобилни телефони који су се пре короне крили од наставника на најневероватнијим местима. Шта је донела онлајн настава и како сада изгледа варање?

Систем оцењивања и правила која се примењују док дете одговара од куће варирају од школе до школе, професора до професора.

“Најмање варају кад усмено одговарају, с укљученом камером, мада реално цео зид преко пута може да им буде облепљен градивом. Кад раде тестове ту нема никакве контроле. Можеш било коме да даш приступну шифру за свој имејл и за учионицу, и да уради тест уместо тебе. То је реалност, и ми то знамо”, рекла нам је једна наставница која је желела да остане анонимна.

Кад је математика у питању, ту је ситуација нешто другачија јер задатке неко ипак треба да уради. Ипак, међу децом популарна апликација Photomax је у онлајн настави доживела процват. Довољно је да фотоскенираш задатак и добијеш поступак и решење, што је у учионици било мало теже, посебно ако немаш интернет или ако наставник током теста дежура и шета између клупа.

“Знам кад су користили апликацију јер онда решење садржи 20 корака, а процес из наставе око шест. Плус ако си одувек имао проблем да дођеш до тројке, а сад одједном имаш тачна решења са 20 корака за све задатке, наравно да је сумњиво. Ипак, руке су нам везане”, рекла нам је једна наставница математике.

Иако је било доста притужби мама и тата да деца од кад је уведена онлајн настава уче више него икад, било је и оних који су радили и домаће задатке и тестове уместо клинаца, па су масовно пљуштале петице.

“Праве им медвеђу услугу тако, рекла сам неким мамама да ће се то клинцима обити о главу, али није вредело. И учитељица је наравно приметила да су одједном сви постали генијални, јасно јој је било шта се дешава, али нема начина да то промени”, рекла нам је мама једног четвртака.

Друга открива да је казнила ћерку кад је затекла да је решења контролног исписала на папиру који је залепила на флашу воде.

“Знала је шта ће бити јер је друго одељење имало контролни пре њих, а та наставница не мења питања. Спремила је одговоре и залепила их на флашу да не би било сумњиво. Случајно сам ушла и видела шта ради, полудела сам јер то сад већ траје, деца су навикла да пролазе боље са мало уложеног рада и труда. Не схватају да ће им кад све ово прође бити потпуни хаос”, рекла нам је Славица чија ћерка је седми разред.

Чини се да су свима везане руке и да се свако сналази како уме и мисли да је најбоље. Остаје само да лебди питање – шта ћемо сутра с толиким одликашима?

Аутор: Ивана Стојанов

Извор: Нова