Onlajn nastava – da li su svi odjednom postali genijalci?

Počeci onlajn nastave nisu bili laki ni prosvetnim radnicima ni učenicima ni roditeljima. Od svih novina koje je ovaj vid nastave uveo u njihovu svakodnevicu, najviše je evoluiralo prepisivanje i varanje za ocenu, dve, tri više.

Kad pandemija prođe bilo bi zanimljivo videti neke zvanične podatke o uspehu učenika. Da li su, na primer, oni koji su oduvek bili dobri odjednom postali odlični?

Foto: Canva

Od kad ima škole ima i dece koja prepisuju. Što su nekad bile puškice, danas su mobilni telefoni koji su se pre korone krili od nastavnika na najneverovatnijim mestima. Šta je donela onlajn nastava i kako sada izgleda varanje?

Sistem ocenjivanja i pravila koja se primenjuju dok dete odgovara od kuće variraju od škole do škole, profesora do profesora.

“Najmanje varaju kad usmeno odgovaraju, s uključenom kamerom, mada realno ceo zid preko puta može da im bude oblepljen gradivom. Kad rade testove tu nema nikakve kontrole. Možeš bilo kome da daš pristupnu šifru za svoj imejl i za učionicu, i da uradi test umesto tebe. To je realnost, i mi to znamo”, rekla nam je jedna nastavnica koja je želela da ostane anonimna.

Kad je matematika u pitanju, tu je situacija nešto drugačija jer zadatke neko ipak treba da uradi. Ipak, među decom popularna aplikacija Photomax je u onlajn nastavi doživela procvat. Dovoljno je da fotoskeniraš zadatak i dobiješ postupak i rešenje, što je u učionici bilo malo teže, posebno ako nemaš internet ili ako nastavnik tokom testa dežura i šeta između klupa.

“Znam kad su koristili aplikaciju jer onda rešenje sadrži 20 koraka, a proces iz nastave oko šest. Plus ako si oduvek imao problem da dođeš do trojke, a sad odjednom imaš tačna rešenja sa 20 koraka za sve zadatke, naravno da je sumnjivo. Ipak, ruke su nam vezane”, rekla nam je jedna nastavnica matematike.

Iako je bilo dosta pritužbi mama i tata da deca od kad je uvedena onlajn nastava uče više nego ikad, bilo je i onih koji su radili i domaće zadatke i testove umesto klinaca, pa su masovno pljuštale petice.

“Prave im medveđu uslugu tako, rekla sam nekim mamama da će se to klincima obiti o glavu, ali nije vredelo. I učiteljica je naravno primetila da su odjednom svi postali genijalni, jasno joj je bilo šta se dešava, ali nema načina da to promeni”, rekla nam je mama jednog četvrtaka.

Druga otkriva da je kaznila ćerku kad je zatekla da je rešenja kontrolnog ispisala na papiru koji je zalepila na flašu vode.

“Znala je šta će biti jer je drugo odeljenje imalo kontrolni pre njih, a ta nastavnica ne menja pitanja. Spremila je odgovore i zalepila ih na flašu da ne bi bilo sumnjivo. Slučajno sam ušla i videla šta radi, poludela sam jer to sad već traje, deca su navikla da prolaze bolje sa malo uloženog rada i truda. Ne shvataju da će im kad sve ovo prođe biti potpuni haos”, rekla nam je Slavica čija ćerka je sedmi razred.

Čini se da su svima vezane ruke i da se svako snalazi kako ume i misli da je najbolje. Ostaje samo da lebdi pitanje – šta ćemo sutra s tolikim odlikašima?

Autor: Ivana Stojanov

Izvor: Nova