Osam starih igara za povezivanje dece i roditelja, a za koje vam ne treba baš ništa

Dosadno mi je. Šta da radim? Ovde nema ničega. Igraj se sa mnom!

Već poznate igre kratko zaokupljaju dečju pažnju, što roditelje podstiče na to da posegnu za novim sadržajima ili zavire u svoja sećanja na detinjstvo. Brojalice, stihovi, reči, brojevi, no i niz igara maštalica koje su igrali kao deca. Koliko ste sati proveli igrajući „Kalodont“, „Zanimljibe geografije“ ili „Gluvih telefona“? I vaši mališani, i oni malo veći, rado će sudelovati u vašim predlozima koji su za njih novi, neočekivani. Pobudićete njihovu znatiželju da zajedno sa vama istražuju, uče i ono što je najvažnije zabave se i uživaju u vremenu koje provodite zajedno. Igra je učenje, a takvo je učenje zabavno.

Pre nego što igru započnete, razmislite o veštinama i sposobnostima svoga deteta kako bi zadatak bio primeren, nikako prezahtevan, a kako biste izbegli moguću frustraciju, time i prekid zabave pre nego što ste igru zapravo i započeli. I imajte na umu, pohvalite uspeh i zajedno se nagradite.

Igre za koje je potrebno samo vaše vreme. Moguće je igrati ih u paru, trojkama, uključiti sve članove porodice.

1. Na slovo, na slovo…

Za početak igre potrebno je izabrati slovo abecede. Onaj ko je izabran da započne igru u sebi slovka azbuku na način da naglas izgovori slovo „A“ i nastavi govoriti abecedu u sebi sve dok saigrač, njemu sa desne strane, ne kaže „STOP“. Tada igra može započeti, slovom na kojem je slovkanje zaustavljeno. Na izabrano slovo moguće je izgovarati sve reči koje poznajemo, samo nazive životinja ili samo osobna imena. Igru kreirajte međusobnim dogovorom ili je prilagodite detetovim mogućnostima. Novi krug igre započinje kada iscrpite sve reči na zadato slovo.

Ako u igri sudeluju deca koja ne poznaju azbuku, ali poznaju slova, igru unapred možete pripremiti. Isecite trideset malo čvršćih papirića i na svaki upišite, redom, jedno slovo azbuke. Papiriće stavite u činiju i izvucite jedno slovo. Ili jednostavno, za decu koja slova još ne prepoznaju, neka sami izgovore jedno od slova na koje žele igrati.

2. Beskrajna priča

Ovu igru moguće je igrati i za vreme neke druge, ne toliko zabavne aktivnosti za dete. U vreme pripreme obroka, pospremanja, kupanja i drugo. Pozovite dete na igru i započnite priču. Dovoljno je da izgovorite nekoliko reči i detetu prepustite da priču nastavi, i tako se izmenjujte. Na primer, započnite „Bio je lep i sunčan dan…“, ili „U oluji nasred mora…“ Uvek možete izabrati temu koja je detetu privlačna, ubaciti je usred priče ali i koristiti događaj koji je detetu blizak „Prvi je dan škole, Ivan se probudio…“ ili „Tamaru je zaboleo zub…“.

Iz ove igre će ponekad nastati odlične priče. Možete ih zapisivati te ih sa svojim detetom čitati ponovno i ponovno, nadopunjavati i menjati. Možda jedna od vaših priča postane omiljena pred spavanje.

3. Ćutalica

Cilj je igre izbegavati određenu reč ili sve reči koje počinju na slovo koje ste izabrali. Zamislite jutro tokom kojeg je zabranjeno govoriti sve reči na slovo Z ili, još zanimljivije, jutro u kojem reč „NE“ ne postoji. Vreme igre moguće je protezati od pet minuta do nekoliko sati, a pobeđuje onaj koji je zadati izazov izdržao. U igru možete uneti i dodatan izazov tako što ćete saigrača postavljanjem pitanja navoditi da upotrebi zabranjenu reč.

Igru možete i pojednostaviti tako što zadatak može biti da svi govorite tiho ili da ne govorite uopšte. Sa manjom decom, kao što i znate, ova poslednja igra trajati će kratko.

4. Pogodi ko, pogodi šta

Jedan od učesnika igre zamišlja stvar ili živo biće. Ostali redom postavljaju pitanje na koje prva osoba može odgovoriti samo sa “da“ ili “ne“. Igru možete započeti pitanjem „to što si zamislio je živo?“. Postavljajte pitanje o boji (plavo ili crveno?), veličini (je li manje od automobila?), mestu u kući ili staništu. Onaj ko odgonetne zamišljeni pojam zadaje sledeći zadatak.

Mlađoj deci zadajte igru tako što ćete zamišljati neki deo tela, jednu od voćaka, odevnih predmeta ili slično.

5. Suprotnosti se privlače

Igru započinje najmlađi igrač izgovarajući jednu reč, npr. „toplo“ dok mu sledeći po starosti odgovara „hladno“ te govori novu reč, recimo „leto“, a sledeći (ponovno po starosti) odgovora sa „zima“ i tako u nedogled, dok se ne umorite. Tokom igre, moguće je da vam se potkrade reč koja nema suprotnost (poput reči oktobar) pa time podstakne raspravu o najtačnijoj mogućoj suprotnosti. Prihvatite izazov!

6. Sve na „b“

Jedan od igrača predlaže jedno slovo, npr. slovo „B“. U određenom vremenu, koje dogovorite, svaki od učesnika izmišlja u sebi rečenicu sa što više reči koje počinju tim slovom. Moguće je i zapisati je. Na primer, „bušila baka brezu bušilicom, baš badava bušiš bako…“. Svaki od učesnika izgovara naglas svoju rečenicu, i naravno, broji reči. Sledeći krug igre započinje onaj ko je imao najviše reči.

7. Izmišljeni svet

Kako bi svet izgledao kada bi ljudi hodali naopako? Kada bi se ugasili svi semafori? Kada bi deca u vrtić došla bez cipela? Ovo je igra u kojoj maštamo o mogućim, ali i o nemogućim situacijama. Prvi krug igre pitanjem može započeti odrasli igrač te podsticati decu na što više odgovora, smišljanje priče. Pokušajte ih podstaknuti na razmišljanje o posledicama pojedinih situacija. Dozvoljene su različite lude rečenice kako biste stvorili što šašaviji svet.

8. Povezano

Jedan igrač izgovara zadati pojam dok ostali, redom, izgovaraju reči koje povezuje taj pojam. Pojam može biti vrtić pri čemu će deca izgovarati (papuče, užina, spavanje, igra), pojam može biti jedna od boja, crvena na primer, pri čemu će deca odgovarati (trešnja, krv, jagoda). Onaj ko je pronašao najviše reči, pobednik je igre pa započinje novu.

Želim vam mnogo zabave, smeha, novih otkrića i ideja.

Piše: Tamara Gojković, dipl. socijalni radnik