Особе које највише лажемо су – наше мајке. А ово су најчешће мушке и женске лажи

„Беле лажи” по мишљењу стручњака доприносе хармонији у браку или романтичној вези. Мушкарци лажу двоструко више од жена и дневно изговоре у просеку шест лажи, гласи најинтригантнији закључак истраживања у Великој Британији. За разлику од њих, жене то ураде три пута дневно. Најчешћа лаж коју изговарају представници оба пола је „Није ми ништа, добро сам“, а лаж која најфреквентније силази са усана мушкараца гласи „Наравно да ниси дебела“. Злобници ће рећи да је већини мушкараца важнији мир у кући него неколико килограма вишка распоређених на „незгодним“ местима своје згодније половине, а резултати овог истраживања сведоче да жене најчешће сакривају истину о својим шопинг излетима.

Наиме, већина дама ни у стању хипнозе не би открила шта је купила и колико је тачно новца потрошила на неки одевни предмет, а најчешћа лаж коју изговарају лепше брачне половине гласи: „Не, то није нова хаљина, имам је већ годинама“. Најчешће варијације на тему ове слатке мале неистине су: поклонила ми је другарица, купила ми је мама, била је на распродаји. И најискренија комуникација између партнера „гарнирана“ је „белим лажима“ које служе да би се смањила емотивна тензија и избегле непотребне свађе и расправе.

Ако ослушнемо комуникацију између партнера, схватићемо да због хармоније у браку и мушкарац и жена изговарају мноштво „белих лажи” које битно не ремете њихов однос и имају функцију спречавања или „пеглања“ несугласица. Мудри Душко Радовић нас је саветовао: „Ако се плашите одговора, не постављајте питања. Није свако знање лепше од незнања“, а паметни партнери знају да на питање „Како ти се допадају моји пријатељи?“ треба одговорити „Баш су симпатични“, јер су свесни да они знају све детаље из брачног живота и да су прва „адреса“ за тужбе и жалбе, па због тога са њима треба одржавати коректне односе.

Породица порекла увек је „минско поље“ сваке партнерске комуникације и партнери који не желе да воде бесконачне расправе о незгодним особинама свекрве и таште мудро ће констатовати: „Наравно да ми се допадају твоји родитељи“, а у себи мислити „хвала Богу што живимо на супротним крајевима града и што се виђамо само када дођу празници“. С обзиром на то да појава „нових“ другара и другарица у животу партнера увек буди сумњу на „интимност“ пријатељства, већина партнера ће нове познанике представити речима „То ми је друг(арица) из основне школе“, иако симултани превод ове изјаве обично гласи – то је особа коју сам упознао на последњем пријему фирме и са којом сам водио веома пријатан разговор.

Аутори ове студије су дошли до закључка да дом није једино место где лажемо. Наиме, један од десет испитаника имао је проблема на послу због лажи, а четири одсто радника добило је опомену зато што је било ухваћено у неистини. Пет одсто испитаника је отпуштено због покушаја да пласира лаж. Ако је веровати резултатима овог истраживања, полови су постигли равнотежу у пословним лажима, а неистина која предњачи на топ-листи лажи које пласирамо пословним партнерима гласи: „Дивно је видети вас опет“ и „Извините, пропустио сам ваш позив“. Следе лажи типа – саобраћај је био ужасан, назваћу вас за неколико секунди, имам тешку прехладу, нисам могао да искључим аларм на аутомобилу, погрешно сам записао ваш број телефона, пао нам је систем и каснио је аутобус.

Десет мушких лажи:

 1. Није ми ништа, добро сам.
 2. Не, твоја задњица не изгледа велика у томе.
 3. Ово ми је последње пиће.
 4. Мој телефон није имао домет.
 5. Истрошила ми се батерија.
 6. Извини, нисам видео да си ме звала.
 7. Управо сам кренуо.
 8. Нисам много попио.
 9. Није било много скупо.
 10. Заглавио сам се у саобраћају.

Десет женских лажи:

 1. Није ми ништа, добро сам.
 2. Не, ово није ново, имам га већ годинама.
 3. Није било много скупо.
 4. Било је на распродаји.
 5. Управо сам кренула.
 6. Не знам где је, нисам га ни пипнула.
 7. Нисам много попила.
 8. Имам главобољу.
 9. Не, нисам га бацила.
 10. Извини, нисам видела да си ме звао.

Мушкарци су већи лажови од жена и осећају мању кривицу због лагања него припаднице лепшег пола, показало је истраживање чије је резултате објавио Би-Би-Си њуз. Мајке су особе које људи најчешће лажу, наводи се у овом истраживању. Двадесет пет одсто мушкараца лагало је мајку, а исто је учинило 20 одсто жена. Поређења ради, само десет одсто испитаника рекло је да би се могло догодити да слажу свог партнера. Што се врсте лажи тиче, мушкарци најчешће лажу партнерке о пићу. Најчешћа лаж коју мушкарци изговарају је „Нисам много попио“, а иза ње је „Све је у реду, добро сам“. Међу десет неистина које мушкарци најчешће изговарају су и „Нисам имао сигнал“ на мобилном телефону, „Није било толико скупо“ и „На путу сам ка кући“. Ту су и „Заглављен сам у саобраћају“ и „Не, твоја задњица не изгледа велико у томе“.

Што се жена тиче, они реченицу „Све је у реду, добро сам“ користе најчешће како би сакриле осећања. „То је управо оно што сам одувек желео/ла“ десета је најчешћа лаж коју изговарају и мушкарци и жене, што наводи на закључак да су припадници оба пола неспретни при куповини поклона. Међу десет најчешћих женских лажи су и „Не знам где је то, нисам то дирала“, „Није било толико скупо“, „Нисам толико попила“ и „Боли ме глава“ и „Било је на распродаји”. Мушкарци се воле правити важни уколико су у друштву особе која им се свиђа. Лажу о томе колико зарађују и какве аутомобиле возе.

Аутор: Љиљана Филиповић, породични психотерапеут, психолошко саветовалиште Филиповић