Оштрије са директорима који запошљавају по породичној линији

Чак 36 директора школа у Србији који су запошљавали синове, кћери, супружнике и осталу родбину налази се на списку Агенције за бробу против корупције са препоруком за разрешење. Међу њима је и неколицина са југа Србије, а у Министарству просвете кажу да су баш због тог списка већ два директора остала без функције.

Међу директорима код којих је утврђен непотизам, како пишу Вечерње новости, су и Александар Вељковић, директор Електротехничке школе “Мија Станимировић” у Нишу који је запослио ћерку, о чему су Јужне вести већ писале, затим бивши директор Основне школе “Свети Сава” Владимир Калчић, јер је запослио свог брата на место благајника. Он је у међувремену поднео оставку, како је рекао, из личних разлога.
Ту је и Љубиша Ђорић, директор Основне школе “Свети Сава” у Пироту који је за нову учитељицу изабрао своју супругу. Директор Техничке школе у Прокупљу Миодраг Ђуровић посао је дао свом брату и сину просветног инспектора и за све поменуте директоре Агенција је предложила смене.
Међутим, о сменама одлучују школски одбори, што се макар до сада, показало као лоша пракса, јер су неретко чланови одбора у спрези са директорима и одлуке се доносе готово заједнички.
Вељковић на челу школе и поред препоруке Агенције
Министаство просвете, које даје коначну реч о именовању и разрешењу директора, како пишу Новости, може да одбије сагласност на одлуку школског одбора и то се, како кажу, већ догодило.
У мандату садашњег министра на сагласност су достављене две одлуке о реизбору два директора о којима је Агенција изрекла препоруку за разрешење. У оба случаја сагласност је одбијена – кажу у Министарству за Новости.
Они додају да се ради на изменама Закона о основама система образовања и васпитања према којима би министар могао и мимо школског одбора да разреши диркетора уколико се утврди непотизам или било какав други прекршај у раду.
Извор: Јужне вести, Вечерње новости