Отац је присутан. А тата је ту. Будите тате, тате!

Неко је једном рекао ” Најбоља ствар коју један човек може да учини за своју децу, то је да воли њихову мајку.”


И ја се слажем са тим од првог до последњег слова. Истина је. Отац може да буде свако. Тата, не. Тата је нешто друго, Тата је прича пред спавање, тата је другарски компромис, тата је да учи да возиш бицикл, да ти прича ” Чардак ни на небу ни на земљи” , да ти сваке године, сваког лета, неуморно по десет пута објашњава шта је кањон, до кроз исти пролазите, да слаже коцке наново ,увек,док их ти неуморно рушиш. Да те мацка кад добијеш богиње, да те учи да пливаш, да ” прети” да више не враћа помоћне точкиће на бицикл, него да се усресредиш и научиш!

Тата је ослонац, тата је да глуми строгоћу, али да се у себи топи. Тата је да купује мами цвеће, да јој помаже у свему, да јој се смеши и да је теши. Тата је да те пусти да му лакираш нокте, и куваш му кафу, да се играте маме и бебе,али да он буде беба, а ти мама. Да га неуморно запиткујеш читавог детињства, а и касније. Добар и пожртвован тата је једној беби, све.

Отац је присутан, а тата је ту. Очеви су поносни. Тате су срећне. За једног оца, други говоре да је добар отац, али да је тата добар тата, то могу да кажу само његова деца. ? Будуће тате и не слуте, колико је лепо кад си некоме ТАТА, колико цео свет стане у ту једну реч, и како је мало потребно да будеш бескрајно срећан. Срећан што си тата. Што је једно биће тебе бирало да му будеш тата. Баш тебе. Будуће тате, нису свесне ни колико је лепо кад те неко назове тата. А неко је рекао и ” Туђи очеви могу бити виши, снажнији, паметнији или богатији. Тата је највећи и најјачи човек кога знаш. Тату не поредиш са другим татама, бесмислено је, не можеш имати бољег тату. Као што ни он не жели боље дете од тебе, ако је тата.” А ја имам још само да додам – Будите тате својој деци. Будите подршка својим супругама. Будите ослонац и стуб своје породице. Будите. Само будите, и све ће бити баш онако како треба да буде. Деца то умеју стоструко да врате. Знајте, тате.

Станојевић Сања

Извор: Мојпедијатар