Откријте учи ли ваше дете рукама, очима или ушима!

„Мама, али ја то не могу!“

Ако имате школарца, овај сте вапај сигурно већ чули кад треба напамет научити песмицу, решити задатке из математике или написати домаћи задатак.

Проблем је, неретко, у томе што ни дете ни родитељ који му помаже не прилазе проблему на прави начин. Свако дете има један од четири доминантна стила учења. Аудитивни стил учења базира се на слушању, кинестетички на покретима, визуални на виду, а логички на повезивању и сагледавању шире слике.

Да би дете учило брже и лакше и у школи постигло најбоље резултате, врло је важно да на време откријете који од стилова учења најбоље одговара његовој особности. Стил учења корене вуче из најранијег детињства. На пример, малишану који је константно у покрету најверојатније ће касније одговарати кинестетички стил учења. Ако дете мора дотакнути све што око себе види, развит ће тактилни стил учења, а ако с пажњом слуша што му се говори, врло је вероватно да ће израсти у аудитивног ученика.

Малишани које попут магнета привлаче разнобојни предмети, будући су визуални ученици.
Већ бебе показују знакове да један стил учења доминира
Тромесечна беба која зури у звечку држећи је у ручици податке упија визуално, аудитивно, тактилно и кинестетички, но неке су бебе притом више усредсређене на посматрање детаља, а друге више показују вербалне или вокалне способности.

Подстичите дете да испита све стилове

Откривањем стила учења који најбоље одговара вашем школарцу помоћи ћете му да лакше памти и брже учи. Но детету је потребно широко и шаролико искуство које ће стећи само ако испроба сваки од споменута четири стила учења. Усмеравањем детета да учи на њему најлакши начин развит ће веће самопоуздање па ће се лакше ухватити у коштац и с осталим стиловима учења.

Аудитивни ученици се претварају у велико ухо

Слушањем прикупљају информације и стичу нова знања. Ученик слушач брзо памти текстове песама и целе приче па ће с лакоћом напамет научити и песмицу. Лако следи упутства па понавља фразе и коментаре које је прочитао или чуо. Ужива у слушању имагинарних и стварних прича из живота па их радо препричава.

Како му помоћи у учењу?

Дете ће као сунђер упијати све што му говорите. Нова ће знања најлакше усвојити кроз песму и риму. Срочите му песмицу о бојама, бројевима…

Кинестетички уче телом и глумећи ликове из књига

Воле бити физички укључени у учење те користе тело како би истраживали нова места и појмове. Такво се дете радо уживљава у улоге глумећи омиљене ликове из књига и филмова. Чак и играчке у његовим рукама постају живахне јер их покреће уживајући у активним играма.

Како му помоћи у учењу?

Дете ће књигу најбоље разумети ако одглуми делове приче. Информације упија кроз покрете и игру па, ако учи слова, испишите их кредом на плочнику, а затим нека скочи на слово које изговорите. Лекције и нове појмове најлакше ће запамтити ако их уклопите у минисценаријо. Ако учи о сигурности у саобрачају, доделите му улогу пешака.

Тактилни ученици морају дотакнути предмете

Дете додиривача попут магнета привлаче предмети занимљивих облика и текстура. Потребно му је да додиром стварно осети и оно апстрактно те, на пример, додирује коцкице леда како би лакше схватило колико су уистину хладне.

Како му помоћи у учењу?

Дајте му да опипа предмете и материјале занимљивих текстура. У учењу ће му помоћи различите пуззле, слагалице, загонетке и столне игре. Предложите детету да само, прстима у песку или брашну, исцрта геометријске облике, слова и бројеве или да их обликује у пластелину.

Визуални информације усвајају очима
Дете проматрач опчињено је фотографијама, илустрацијама и снимкама. Брзо распознаје облике, боје и слова, а редослед радњи најбоље памти ако је видело друге како обављају посао.

Како му помоћи у учењу?

Прелистајте с дететом илустриране књиге које обилују занимљивим приказима. Увелике ће му помоћи образовни ТВ програм или документарци. Најбрже ће схватити како употребити неки нови предмет ако му то демонстрирате. Да би лакше запамтило дневни распоред, направите му графикон илустриран фотографијама.

Преузето: portaloko.hr