Otkrivamo vam mesto na kom se “kriju” najpametnije igračke za decu

avgust 1, 2021

Ako Bulevarom kralja Aleksandra prošetate skoro do Liona, negde usput, na broju 173, naići ćete na jednu od najmanjih, ali sigurno “najpametniju” prodavnicu igračaka u Srbiji. Tu nećete moći da kupite plišanu igračku, lutku ili figuru superheroja. Ali ćete zato pronaći veliki izbor kreativnih i pametnih igračaka, onih koje razvijaju motoriku, logiku, kreativnost, uz koje se uče osnove matematike, geometrije, fizike.

Ta prodavnica zove se, logično – KliQer shop. Jer uz igračke koje se u njoj kupuju, rastu klikeraši.

Omiljena igračka kupaca koji dođu u KliQer je Geomag. Konstruktorski set koji ima gotovo svaki matematički i kabinet fizike u Švajcarskoj, gde se ova igračka i pravi. To je konstruktorski set izuzetnog kvaliteta, sastavljen od “štapića” u različitim bojama koji na svojim krajevima imaju magnete, ali različitog pola. Zato, uz njih dolaze i metalne kuglice, da biste mogli da ih spajate i od njih pravite oblike i figure. Pošto je za sastavljanje potreban trud, a deci je ta magnetna sila iz nekog razloga veoma zanimljiva, možda najvredniji benefit igre Geomagom je razvoj veštine upornosti. Igračka je, inače, namenjena deci starijoj od pet godina.

Ako poželite da prošetate do KliQera, to možete samo radnim danima.

“Devojke koje rade u KliQeru imaju pravo na slobodan vikend i naša radnja subotom i nedeljom je zatvorena. Kao što ja želim da budem vikendom sa svojom porodicom, sigurno da žele i one.” – rekao nam je osnivač Dragan Pejovski, veliki zaljubljenik u pametne igračke. Po obrazovanju je teolog, član je Mense i otac dva dečaka. Jednog od njih u vrtiću zovu – Ajnštajn. Tablicu množenja znao je još sa pet, a i pre toga je savladao slova, upravo zahvaljujući igrački koju je njegov tata napravio.

Vaša velika ljubav (a sad i profesija) su „pametne igračke“. Kao tata dva dečaka, mnogo ste vremena posvetili igri s njima. Kako mislite da je to uticalo na njih?

Ja čak i ne mislim da je to mnogo vremena. Kako je uticalo to je teško odgovoriti, ali ono što je vidljivo je da im matematika jako dobro ide, da im je memorija odlična, da su slobodni, elokventni, da mogu da razgovaraju o temama koje prevazilaze njihove godine, da znaju da izgrade stav o nečemu i da ga zastupaju. Njihovo odrastanje i naše zajedničko vreme je, mislim, meni možda više pomoglo nego njima jer dok oni sazrevaju i uče o životu iz njihove perspektive, ja često nesvesno to isto proživljavam iz svog ugla.

Rekli ste mi da ne mislite da su vaši dečaci „mali genijalci“ već je to što su tablicu množenja znali već sa šest godina rezultat toga što ste se s njima „igrali“ matematike i usadili im ljubav prema učenju. Kako ste to postigli?

Ljubav prema učenju ne odražava se tako da posebno vole školu ili knjigu, to se više ogleda u tome da su radoznali i željni da uče i saznaju o svim temama, a ne nužno ono što nameće školski program.

Ja ne očekujem niti zahtevam da budu najbolji đaci, ali ih usmeravam da uče na način da steknu trajno i korisno znanje. U tom procesu mislim da je najbitnije da ih od najranijih dana uvažavamo i odnosimo se prema njima kao prema dostojnim sagovornicima. Kao roditelj, suptilno mogu da namećem teme i oblasti kojima ćemo se baviti.

Što se tiče same matematike i jedan i drugi su neverovatno brzo ovladali materijom. Na primer, sabiranje i oduzimanje su shvatili za tri sesije od po 15 minuta, takođe i tablicu množenja, takođe i geometriju, za koju su im GEOMAG igračke mnogo pomogle. Zajedno smo pravili različite figure i oblike i vrlo su brzo i lako razumeli pojam površine i zapremine. Mislim da je bitno raditi na način na koji će vas dete razumeti a ključna stvar po meni je da ih pohvalite za ono što su uradili.

Bavili ste se mnogim stvarima u svojoj karijeri, a ljubav prema igri je na kraju pobedila i tako je nastao KliQer, koji nije obična prodavnica igračaka. Šta je KliQer i kako ste došli na ideju da napravite mesto gde će se prodavati samo pametne igračke?

Radeći svoj prethodni posao bio sam u prilici da često putujem u inostranstvo. Budući da i sam jako volim ovu vrstu igara i igračaka uvek sam donosio kući nešto zanimljivo. Ko god bi došao u goste, oduševljavao bi se igrama i igračkama i uvek bi iskrslo pitanje – “a gde ste ovo nabavili” i “molim vas, pozajmite nam ovo na par dana”.

Možda najveće zadovoljstvo leži u oduševljenju koje nastaje kada neko uđe u našu radnju i to znači puno, da radite posao koji volite i da vidite da se to drugima sviđa.

Koja je najpopularnija igračka u vašoj radnji?

GEOMAG svakako. To vole i deca i roditelji. To je konstruktorska igračka koja veoma dugo može da drži decu fokusiranom i zainteresovanom za gradnju i nove kreacije. Prednost Geomaga je u tome što dete prilazi igri sa svojom vizijom šta od toga želi da napravi a mogućnosti su gotovo neograničene.

Zašto je Geomag tako zanimljiv i koje to veštine razvija kod dece?

Geomag je konstruktorska igračka koja je u isto vreme i nastavno sredstvo za matematiku i fiziku. Proizvodi se u Švajcarskoj i tamo gotovo da nema škole koja ga ne koristi u nastavi. Postoje setovi koji su za kabinet matematike, kabinet fizike, za osnove engleskog jezika i postoje edukativni setovi za predškolce i vrtiće. Za geometriju je nezamenljiv. Pomaže u razumevanju prostora, magnetizma, gravitacije, razvija finu motoriku i ima STEM sertifikat.

Neke od igračaka ste sami osmislili i realizovali. Koje su to igračke i ko ih najradije kupuje?

Jezička slagalica, Pričam ti priču, memorija Beograda su neke od igara koje nastale u Kliqeru. Logopedi su nam veoma česte mušterije jer imamo puno igara i igračaka koje koriste u svom radu. Imamo takođe i puno igara i igračaka koje se koriste u testovima inteligencije tako da su pedagozi i defektolozi takođe često kod nas. Škole i napredni vrtići takođe kod nas nabavljaju što nastavna sredstva, što zanimljive igre i igračke. Mensa često nabavlja igre i igračke kod nas.

Na kraju, da li je Kliqer radnja samo za malu decu ili se tu mogu pronaći pokloni i za one malo starije, koje je danas teško obradovati nečim što nije tehnologija?

Imamo puno društvenih igara koje su interesantne svim generacijama tako da svako može da pronađe nešto što voli. Danas odrastaju generacije koje su okupirane ekranima i modernim tehnologijama. Zanimljive društvene igre su ozbiljna konkurencija ekranima posebno kada se i roditelji uključe da igraju sa decom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama