Отпорнија су деца која одрастају у прљавштини

 
“Наше истраживање сугерише да ултра чисто, ултра хигијенско, стерилно окружје у почетку живота може утицати на упални процес, тачније, придонети вишем нивоу упалних процеса у организму касније у животу”, рекао је аутор истраживања Thomas McDade   са универзитета Northwestern u Illinoisu.
decaАмериканци су у сарадњи с филипинским научницима пратили више од три хиљаде филипинске деце од њиховог рођења до 22. године. Та су деца одрастала у знатно лошијим хигијенским условима од њихових америчких вршњака, понекад и у друштву домаћих животиња, попут свиња или паса, које су слободно тумарале двориштима.
Утврђено је да су малени Филипинци били поприлично подложнији инфективним болестима у детињству, али су зато већ у тинејџерским годинама имали 80 посто мањи ниво Ц-реактивног протеина у крви (ЦПР, индикатор упалних процеса) од Американаца.
Наравно, рекао је МцДаде, то не значи да треба купити свињу и пустити је да се слободно креће кућом, али појашњава зашто је важно изложити децу у раном детињству обичним бактеријама и вирусима.
“Те бактерије и вируси никада не резултирају неком тешком клиничком болешћу али играју важну улогу у развоју имунолошког система”, рекао је.
“Имуни систем је такав да захтева активан однос с околином како би се развио, а претераном чистоћом ускраћујемо му важне информације које су му неопходне за тај развој”, нагласио је МцДаде, и сам отац двогодишњег детета који, по властитим речима, свом сину каже да покупи и поједе храну која му је пала на под.
Извор:www.stetoskop.info/