Отвара се бесплатна инфо линија за родитеље

Министар просвете Срђан Вербић и директор канцеларије УНИЦЕФ-а у Србији Мишел Сен Лот отвориће данас бесплатну инфо линију за родитеље, која треба да допринесе њиховом већем укључивању у развој инклузивног образовања. Телефонски број 0800 100 121 родитељи ће моћи да окрену сваког радног дана од 12 до 19 часова, а на позиве ће одговарати стручњаци из организације Иницијатива за инклузију ВеликиМали, који имају вишегодишње искуство у тој области.
telefon-600x399
Резултати мониторинга инклузивног образовања показују да су родитељи недовољно информисани и имају велике дилеме и нејасноће у тумачењу закона и подзаконских аката у процесу остваривања права на образовање своје деце. То је један од разлога због којих се уводи инфо линија. Родитељи ће, између осталог, моћи да добију информације о законским и подзаконским актима која подржавају инклузивно образовање и социјалну инклузију, мерама додатне подршке за децу и породицу и начинима за њихово остваривање, као и о корисној литератури о инклузивном образовању и примерима добре праксе, објашњавају у Министарству просвете.
Иницијатива за инклузију ВеликиМали водиће евиденцију о телефонским разговорима и прикупљати информације од родитеља, који ће служити за даље планирање пружања подршке и развијање стратегија за благовремено и квалитетно информисање свих актера у образовању. Одговори на најчешће постављана питања биће објављени на сајту Министарства просвете, на странци Групе за социјалну инклузију. Све информације добијене од корисника преко инфо линије биће чуване у складу са Законом о заштити података о личности, кажу у Министарству.
Пројекат “Инфо линија за родитеље – подршка инклузивном образовању” спроводи Иницијатива за инклузију ВеликиМали која преко десет година врши услуге професионалног и бесплатног саветовања родитеља, посебно родитеља деце и ученика са сметњама у развоју. Пројекат су подржали Министарство просвете и Канцеларија Уницеф-а у Србији.
Извор: Данас