Отварање вртића – шта брине васпитаче у Србији

24 априла, 2020

Самостални синдикат предшколског образовања и васпитања Србије упутио је јуче допис Министарству просвете у којем изражава своју забринутост због нејасне ситуације у вези са најављеним отварањем вртића.

Како стоји у допису који потписује председница Синдиката Босиљка Јовановић, запослене у предшколским установама брине то што немају одговоре на многа питања.

Foto: Canva

Пре свега, нејасно је да ли ће се вртићи отварати за сву децу или само за ону чија су оба родитеља у обавези да одлазе на посао, као и који ће објекти бити отворени (сви или само они већи). Такође, нејасно је и ко ће бити задужен да прави листу приоритета.

Као додатни проблем наводи се и то да је велики број запослених у вртићима тренутно запослен у ковид болницама, па ће бити потребно да пре контакта са децом прођу изолацију у трајању од 28 дана. Запослени у предшколским установама питају се и како ће се бирати они запослени који ће се враћати на посао у вртиће и да ли ће ризичне категорије бити заштићене.

У допису се посебан акценат ставља на досадашње непоштовање Закона у погледу норматива броја деце у групама, а то је у оваквој ситуацији још већи проблем. С тим у вези поставља се и питање да ли ће моћи да буде обезбеђен рад у малим групама (2-3 деце у затвореном, а не више од петоро у отвореном простору по групи).

Као један од проблема наводи се и ношење маски и социјално дистанцирање, па се васпитачи питају и да ли ће деца бити обавезна да носе маске и како да у таквој ситуацији одрже социјалну дистанцу.

Недостатак хигијенских средстава је, стоји у допису, проблем одувек, а у овој ситуацији још и више, па се васпитачи питају да ли ће бити обезбеђена сва потребна средства да би се одржао неопходан ниво хигијене у објектима.

Сва ова питања засигурно муче и родитеље, нарочито оне који раде у приватном сектору и којима неодлазак на посао није опција, те ће децу морати да шаљу у вртиће чим они буду отворени,

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама