Otvoreno pismo Snežani Marković savetniku ministra za IKT

28 juna, 2017

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja
Otvoreno pismo Snežani Marković savetniku ministra za IKT
KOLIKO SMO SPREMNI ZA UVOĐENJE INFORMATIKE KAO OBAVEZNOG PREDMETA U OSNOVNE ŠKOLE
Poštovana,
Približava se početak nove školske godine i uvođenje novog nastavnog predmeta Informatika i računarstvo i redefinisanog Tehnika i tehnologija u petom razredu osnovne škole pa sam kao neposredni učesnik polemika oko uvođenja istih slobodan da Vam, kao savetniku ministra za IKT i odgovornoj osobi za ovu oblast, postavim nekoliko pitanja s ciljem odgovora na jedno osnovno: Koliko smo spremni za uvođenje informatike kao obaveznog predmeta u osnovne škole od prvog septembra?
Da su ažurnost i ekspeditivnost zaposlenima u Ministarstvu prosvete uvek bili slaba strana, pokazalo se i na kraju ove školske godine.
Nastavni programi za informatiku i računarstvo i tehniku i tehnologiju još uvek nisu zvanično objavljeni  u prosvetnom glasniku, pa nastavnici ne samo da ne mogu da planiraju svoj rad već i ne znaju šta će uopšte predavati iz tih predmeta. To svakako povlači za sobom i odlaže za avgust podelu časova među nastavnicima tih predmeta, prijem novih nastavnika informatike ukoliko u školi ne postoji stručni kadar za taj predmet, izradu globalnih i operativnih planova rada, izradu godišnjeg plana rada škole, izradu rasporeda časova i mnoge druge organizacione poslove.
Još uvek se ne zna ko sve može da predaje informatiku i računarstvo u osnovnim školama jer to nije zvanično objavljeno. Takođe se postavlja i pitanje da li će uopšte biti dovoljno zainteresovanih informatičara da predaju taj predmet, ili će kao i do sada časovi informatike poslužiti mnogim nekompetentnim i nestručnim nastavnicima drugih predmeta za ovu oblast da popune svoj godišnji fond obaveznih časova.
Pored online kursa na mudl platformi koji je organizovan još pre uvođenja informatike kao obaveznog predmeta, stručni seminari za nastavnike informatike i računarstva, kao novog nastavnog predmeta u osnovnim školama, još uvek nisu krenuli, ali zato Ministarstvo prosvete raspisuje ponižavajući „Javni poziv za obuku nastavnika za osnovnu digitalnu pismenost“, koji se uzgred održava u vreme godišnjih odmora, kao da nastavnici nikada nisu koristili računar pa ne znaju da koriste tekst procesor, naprave tabelu, otvore folder, snime dokument, koriste internet ili pošalju mejl. A gde je tu upotreba IKT-a u nastavi, korišćenje otvorenih edukativnih resursa (OER), online kursevi, EDnevnik itd, treba li da prođe još jedna decenija pa da se nastanici edukuju iz tih oblasti. Koliko je ta obuka nastavnika iz osnovne digitalne pismenosti nepotrebna pokazuje i podatak da se i pored više javnih poziva prijavio beznačajno mali broj nastavnika.
Problem opremljenosti informatičkih kabineta računarima i njihovoj upotrebljivosti kao i pristup internetu su i dalje veoma aktuelni i po tom pitanju se takođe nije ništa ili veoma malo uradilo, osim sporadičnih akcija  društveno odgovornih kompanija u doniranju školama informatičkom opremom.
Problema ima, veliki je to sistem sa mnogo škola u kojima se dugi niz godina nije ulagalo, informatiku je svakako trebalo uvesti kao obavezan predmet u osnovnoj školi, ali sa svim tim problemima treba se izaći javno, a ne tražiti dežurnog krivaca u predsedniku NPS-a, profesoru koji je vizionar i zna šta, kada, kako i pod kojim uslovima može da se implementira u osnovnoškolski sistem a da to ne bude u stilu dosadašnjih propalih „instant“ školskih reformi.
Zato, u ime svih nastavnika kojima je struka informatika i tehnika, učenika i njihovih roditelja i šire stručne javnosti, molim za odgovor na sledeća pitanja:
 

 1. Zašto se kasni i kada će u Prosvetnom glasniku biti objavljen nastavni program za nove predmete Informatika i računarstvo i Tehnika i tehnologija za 5. razred osnovne škole?

 2. Kada će se zvanično u Prosvetnom glasniku objaviti dopuna/izmena Pravilnika o vrsti stručne spreme nastavnika i stručnih saradnika u osnovnim školama, vezano za profile stručne spreme budućih nastavnika informatike i računarstva kao novog obaveznog predmeta u u osnovnoj školi?

 3. Zašto se kasni i kada će početi stručni seminari za nastavnike Informatike i računarstva u osnovnoj školi?

 4. Koliko je škola dobilo nove računare u poslednjih godinu dana za opremanje informatičkog kabineta i koliki je broj tih računara?

 5. Koliko je informatičkih kabineta po školama priključeno na internet mrežu u poslednjih godinu dana i kada će se taj ciklus povezivanja završiti na teritoriji cele Republike Srbije?

 6. Koliko škola uopšte nema prostornih mogućnosti za realizaciju ovakvog vida kabinetske (praktične) nastave rada na računarima, i šta se do sada po tom pitanju uradilo?

 7. Kako će se rešiti nedostatak kompetentnih i za tu oblast školovanih nastavnika informatike i računarstva, ukoliko se iskaže nedostatak istih?

 8. Kada će se rešiti problem održavanja računara po školama?

 9. Kada će početi uveliko najavljivano povezivanje osnovnih škola na Akademsku mrežu Srbije (AMRES)? Ili se možda odustalo od tog projekta?

 10. Kada će biti spremni udžbenici za novi nastavni predmet Informatika i računarstvo?

 11. Da li imate osećaj lične odgovornosti ako uslovi koji proizilaze iz prethodno postavljenih pitanja nisu ispunjeni i nespremno dočekujemo početak nove školske godine?

Na kraju, da se razumemo, nije mi namera da ovim pismom kritikujem i omalovažavam Vaš rad i trud na uvuđenju informatike u osnovne škole, naprotiv uvek sam isticao da mnogima možete poslužiti kao primer kako se boriti za svoj predmet, već da ukažem na ozbiljnost u poštovanju dogovorenog i pravovremenom delovanju kako bi ono što je zacrtano moglo u potpunosti da se implementira u nastavnom procesu.
U to ime srdačan pozdrav, unapred hvala na odgovorima i srećno nam bilo uvođenje učenika osnovnih škola u novo digitalno doba.
 
Beograd                                                                                                                                                          Zoran D. Lapčević prof. TIO

 1. 06. 2017.                                                                                                                                                              Beograd

E-mail: lapcevic@vektor.net

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


8 komentara na "Otvoreno pismo Snežani Marković savetniku ministra za IKT

 1. Ekipa s.marković kaže:

  Crna prosveto! Ko kritikuje?Nek prelista malo ”licne”komentare iz doba njenog ”doprinosa informatici i digitalnom dobu”.Revizija nagrada ”Digitalni cas” i svih projekata njenih nagradjivanih saradnika.

 2. Profesor tio kaže:

  A do kad je rok da novi program izadje u Prosvetnim glasniku ? Ili to moze da se desi i 28.8.2017. ?

 3. Informatičke kompetencije! kaže:

  Šta ovaj čovek traži od Snežane Marković? Informatika je 2007. godine nakalemljena u tehničko obrazovanje. Informatika nije novost za obrazovni sistem pošto formalno informatički deo postoji u predmetu tehničko i informatičko obrazovanje.
  Međutim, problem je u tome što za taj predmet nisu kompetentni mnogobrojni nastavnici tehničkog koji se nisu školovali na informatičkom smeru, tj. smeru tehnika i informatika, pa su zbog nekompetentnosti izostavljali informatički deo iz tehničkog.
  Kompetencije podrazumevaju informatička znanja, veštine i stavove. Sve što je potrebno poseduju informatički kompetentni nastavnici informatike i računarstva. Uvođenjem informatike u predmet tehničko i informatičko obrazovanje ovaj gospodin nam javno tek sada saopštava da se informatički deo uglavnom nije ni realizovao.
  Najčešće navođeni razlog je nedostatak ili nefunkcionisanje informatičkog kabineta, a suština je u nekompetentnosti nastavnika sa smera tehničko obrazovanje koji su imali samo nešto teorijske informatike, jedan semestar tzv. opšte obrazovnu teorijsku informatiku kakav je bio trend na fakultetima za neinformatičke smerove.

  1. Tina kaže:

   Izuzimam odgovarajuće kadrove ali veliki broj inženjera elektronike smer telekomunikacije rade nastavu.Polože pedagogiju i psihologiju.Realno ako postoje odgovarajući ostali ”održavanje opreme i sl,”

  2. Natasa kaže:

   Taj problem se rešava tako što se primaju mladi koji zavrsavaju fakultet (treba pravilnikom omogućiti studentima III i IV godine da rade u nastavi) sa pola norme, a deca imaju pola polugodista tehnicko, a pola informatiku. Ti mladi se svakako neće dugo zadržati u školi, ali to i nije bitno, iskustvo vise za sve. Malo racionalnog razmišljanja u realizaciji zamisli nije na odmet.

 4. Nensi kaže:

  Ako sam dobro shvatila ove komentare znači da oni koji su završili odgovarajući smer će sutra u svom poslu biti uspešni samo zato što su završili odgovarajući smer….?

  1. Tina kaže:

   Ne,Nensi,nije to u pitanju nego Pravilnik,Zakon,ko može ko ne.Po čemu se zaposli neko ko se “odmah doškolava,obučava i sl”.Plan predmeta i nivo i vrsta obrazovanja nastavnika da se Zakonom ili Pravilnikom regulišu.

  2. Informatičke kompetencije! kaže:

   Nensi, Izgovori pojedinaca u komentarima kako se izuzetno snalaze u nastavi, vode nastavu je bespredmetan. To znači da ako ivodimo nastavu na srpskom jeziku nemamo kompetencije (znanje, veštine, stavove) da predajemo srpski jezik. Ili, izvanredno se služimo matematikom ali kao fizičari, hemičari i ostali prirodnjaci nismo kompetentni da predajemo matematiku. Izjava, tako se dobro služim matematičkim modelima, ali nemam prava, kompetencije da predajem matematiku pošto mi u diplomi piše neko drugo zvanje, npr. diplomirani informatičar koji je diplomirao baš na matematičkom fakultetu.
   Zbog nekompetentnih nastavnika tehničkog za informatičke sadržaje, informatika i računarstvo kao nastavni predmet postaje obavezan za sve učenike. Ne mogu svi sve da predaju!!! Ministarstvu prosvete i Nacionalnom prosvetnom savetu je bilo potrebno 10 godina da ovaj propust isprave koji su načinili 2007. godine kada su omogućili da tehničko i informatičko obrazovanje mogu da predaju i oni nastavnici tehničkog sa višom školom koji informatički deo tokom studija nisu nikad imali i sa fakultetskom diplomom ne odgovarajućeg smera. PMF iz Kragujevca je davao potvrde svojim fizičarima retroaktivno svima da mogu da predaju informatiku kako bi dopunili normu do 100% što je krajnje nekorektno i neozbiljno!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama