Ovako će deca u školama nadoknaditi izgubljene časove: Đacima tri radne subote i raspusti kraći za dan

23 februara, 2019

Škole će na različite načine nadoknađivati nastavu izgubljenu zbog produženog raspusta. Negde će biti šesti radni dan ili dodatni časovi, a negde objedinjene lekcije

Drugo polugodište za đake osnovnih i srednjih škola u Srbiji počinje u ponedeljak, kada se u klupe vraćaju sa zimskog raspusta produženog zbog gripa. Iako je deci još jedna neplanirana nedelja odmora prijala, u drugom polugodištu će morati više da rade, jer izgubljeni časovi moraju da se nadoknade. O načinu nadoknade odlučiće same škole.

Ministarstvo prosvete poslalo je školama dopis u kome navodi da su obrazovne ustanove u obavezi da donesu plan nadoknade i o tome obaveste Ministarstvo preko nadležne školske uprave. Kako su nam rekli direktori škola, u dopisu Ministarstva nema preporuke kada bi i kako ti časovi trebalo da budu nadoknađeni. Izvesno je samo da produžetka školske godine neće biti, jer osmaci malu maturu polažu 17, 18 i 19. juna.

Inače, škole treba da nadoknade pet radnih dana i to mogu da učine radnim subotama ili organizovanjem pretčasa ili dodatnog časa nakon nastave radnim danima.

Jole Bulatović, direktor OŠ “Drinka Pavlović” u Beogradu potvrdio nam je da je iz Ministarstva stigao dopis u kome se traži plan nadoknade časova, ali nisu stigla i precizna uputstva kako to treba da bude.

– Mi smo već napravili plan i u našoj školi će se ići subotama – kaže Bulatović za “Novosti”. – Već sledeće subote držaće se nastava, jer mi do kraja godine nemamo mnogo “slobodnih” subota, ako se uzmu u obzir ekskurzije i prolećni raspust, tako da moramo da požurimo.

RASPUST U UŽICU
Zbog epidemije gripa koja ne jenjava, raspust za sve učenike na teritoriji grada Užica produžen je do 1. marta. Gradonačelnik Tihomir Petković je ovu odluku doneo na predlog lokalnog Saveta za zdravlje. Tako će raspust za užičke školarce trajati ukupno četiri sedmice. – Zdravlje dece je važnije od problema koji će nastati zbog nadoknađivanja časova – rekao je Vidoje Drndarević, predsednik užičkog Saveta za zdravlje. N. J.

Bulatović ističe da je rad subotama jedini način da se časovi nadoknade i da je nerealano očekivati da je to moguće ubacivanjem časova ili pretčasova radnim danima.

S druge strane, u Osnovnoj školi “Josif Pančić” časovi će biti nadoknađeni radnim danima.

– Časove ćemo skratiti za pet minuta i tako dobiti jedan čas od pola sata – pojašnjava Milan Bajić, direktor ove škole. – Svakog dana biće nadoknađen po jedan čas, krećemo od prve radne nedelje i planiramo da to završimo do 5. aprila. Redovna nastava neće trpeti, pola sata je sasvim dovoljno za čas koji se nadoknađuje. Tako ćemo izbeći radne subote, a subotom je teško organizovati nastavu zbog takmičenja i raznih drugih aktivnosti.

U pojedinim beogradskim osnovnim školama nastavnici su već podneli plan sažimanja nastavnih jedinica, tako da će gradivo da obrade na postojećem broju časova.

U Osnovnoj školi “Veselin Masleša”, đaci će verovatno časove nadoknaditi subotom. Iako još konkretne odluke nema, direktorka ove škole Natalija Matić rekla nam je da je to najrealnije:

– Tek treba da razgovaram sa pedagoškim kolegijumom i sa timom za kvalitet nastave, kako da ti časovi ne budu puko nadoknađivanje, već da sve to ima i kvalitet.

Ministar prosvete, Mladen Šarčević kaže da nadoknada pet propuštenih dana neće ići na štetu đaka.
– Dali smo odrešene ruke direktorima škola da smisle svoje kombinacije i pošalju ih Ministarstvu. Već je sada jasno da postoji nekoliko modela da se propisno nadoknadi propušteno, a da učenici ne trpe. Nema sažimanja, odnosno neće se odrađivati sve odjednom – kaže Šarčević.

Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Ovako će deca u školama nadoknaditi izgubljene časove: Đacima tri radne subote i raspusti kraći za dan"

  1. B kaže:

    A zašto ne uzeti period od 22. do 26. aprila za 4 radna nastavna dana?
    26. april odraditi u subotu 11. maja i problem rešen.

MOŽDA TE ZANIMA
„Eduka” izabrala najbolje pripreme za ugledni čas i ovo su pobednici
DETALJNIJE

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama