Oвако се за боље образовање бори у Француској

Стотине француских школа у сиромашним областима широм земље почеле су данас да примењују једно од кључних предизборних обећања председника Емануела Макрона које се тиче подизања стандарда образовања.

Школе, у настојању да подигну образовне стандарде, нису отпустиле наставнике као „технолошки вишак“ већ су смањиле одељења на свега 12 ученика – стандард за који се на Балкану тврди да је „привилегија приватних школа“.
Школе у областима које су означене као „приоритетне“ у Француској, где је образовање историјски на ниском нивоу док је сиромаштво високо, преполовиле су одељења за ученике узраста пет и шест година, преноси данас АФП.
Укупно 2.500 одељења смањено је на максимално 12 ученика уместо 25, као што је Макрон и обећао током предизборне кампање како би помогао у решавању проблема неједнакости у образовном систему.
Макрон (39) је данас провео пар сати у школи у источној Француској, првог дана нове школске године после летњег распуста.
Према глобалној ранг-листи по квалитету образовања коју је објавио институт са седиштем у Паризу ОЕЦД, Француска је на 27. месту, испод Немачке која је 16, а далеко иза Естоније, европске земље са најбољим образовањем, напомиње француска агенција.
Аутор: МОНДО/Танјуг