Ovih 30 detalja na dečjim crtežima otkrivaju nadarenu decu

Jedno istraživanje sprovedeno 2016. godine pokazalo je da nadarena deca u uzrastu od 7 do 9 godina pri crtanju ljudskih bića koriste desetak takozvanih “izuzetnih detalja”. Istraživači su analizirali crteže koje je napravilo 120 dece i pronašli su 30 ključnih detalja koja ukazuju na nadarenost i genijalnost, i svi se svode baš na dodavanje tih “izuzetnih detalja”.


Ti detalji uključuju stvari poput šminke, pegica, stilizovane brade, zubne proteze, kravate, bedža, malja na rukama, rukavice, prstenje i slične ukrase. Pored toga, istraživači su kod posebno nadarene dece primetili da imaju jedinstven pristup ličnosti osobe, ali i položaju, recimo crtaju ruke smeštene u džepovima ili okrenut profil, nekada čak i osobu s leđa, što se retko viđa.

Naravno, ovo ne treba posmatrati kao test inteligencije, već samo kao test nadarenosti.

– Nadarenost je pojam daleko iznad visokog koeficijenta inteligencije. Recimo, Test inteligencije pruža tačan i pogrešan odgovor, i njime nikako ne može da se meri kreativnost, koja je ključna za nadarenost – kaže Sven Matijsen, koautor istraživanja.

Pored toga, naglašava on, važno je istaći da nadarena deca ne moraju nužno da se iskazuju kroz crteže, ali ako to rade, to se uglavnom primećuje pre polaska u školu, kada im se već nameću standardi i kalupi i kada kreativnost polako nestaje.

Izvor: rd.com/Žena blic