Скупљање играчака – све родитељске фазе

Један тата који прати нашу страницу послао нам је своје искуство о томе које све фазе родитељи пролазе у сакупљању дечјих играчака.

Ево како он то види…


1. У првој фази родитељи лепо слажу играчке, свака на своје место, сортиране по врсти, величини, боји, намени. Посебно се ређају плишане играчке (посебно меде, посебно куце, посебно зеке…), посебно аутићи, камиони, авиони, багери, возови… Посебно лопте, лопатице, грабуљице, кофице. На једну страну су одвојене и играчке које нису играчке, али се дете игра њима: флашице, поклопци, чанчићи од хране…

2. У другој фази се играчке такође сортирају, али се не води рачуна о томе да буду лепо сложене. Дакле, плишане играчке на једну гомилу, возни парк на другу, играчке неиграчке на трећу итд.

3. Трећа фаза већ укључује кутије јер су се гомиле временом увећале. Кутије су најчешће од великих паковања пелена или се набаве из оближње трговине. Сређивање играчака подразумева трпање сваке врсте играчке у засебну кутију.

4. Фаза број четири и даље користи кутије, са том разликом што се сад баш и не гледа шта се у коју кутију ставља. Играчке се убацују редом, кад се једна кутија напуни, прелази се на другу, трећу…

5. У петој фази се одваја једна кутија посебно у коју се стављају сад већ омиљене играчке и ствари са којима дете највише воли да се игра. Јер насумичним трпањем се нешто загуби, па је потребно много времена док се све кутије испразне да би се нашао рецимо аутић величине пар сантиметара или да се нађе приколица трактора који је био у кутији број један. У овој фази је такође карактеристично то што се не скупљају играчке које су у другим собама, у ходнику или дворишту. У ранијим фазама се то радило, али се сада скупљају само играчке у видокругу.

6. Фаза шеста. Избегава се стављање играчака у кутије јер ће их дете свакако све просути на под, требале оне њему или не. У овој фази све играчке се гурну у ћошак собе или испод стола да би могло нормално да се пролази кроз кућу.

7. У седмој фази се играчке не скупљају. Не слажу се нити се померају. Остају где су јер никада не знате када ће баш та играчка затребати. Пролаз кроз кућу правите у ходу померајући играчке лево/десно рукама или чешће стопалима.

8. Фаза осам је у суштини наставак фазе седам када ни не померате играчке јер у брзини морате да ходате по њима. Журите на посао, кипи вам кафа, ручак или слично. У осмој фази је најбитније то да у брзини ипак одаберете које ћете играчке згазити и да на стопалима имате папуче са дебелим ђоном. У супротном може настати свеопшти хаос јер је нека играчка поломљена или можете скочити до плафона ако рецимо босоноги згазите играчкицу из Киндер јајета.

Фазе саме по себи немају тачан временски период трајања. Све је индивидуално и зависи како од детета тако и од родитеља. Зависи и од тога ко вам долази у госте. Када долазе гости дозвољено је скакање из фазе у фазу, по потреби.

Ненад Тодоровић