Poruka  direktorke Medicinske škole Nade Trifković, koja je pre nekoliko dana osvanula u hodniku ove ustanove, odjeknula je svetlosnom brzinom društvenim mrežama. Pohvale, jer je direktno ukazala na problematično oblačenje svojih đaka, stižu sa svih strana, a učenici ove škole, kao i nastavnici, jednoglasni su da “modni sunovrat” postoji, ali i da je reč o pojedincima.
Prve rečenice podužeg obaveštenja zadaju direktan udarac i pozivaju na reagovanje – “Ovo je obrazovna ustanova, ne estrada. Vi se školujete za jednu od najodgovornijih profesija.”
– Izuzetno mi je drago što se pročulo za natpis – rekla nam je direktorka Nada Trifković. – Godinu dana se borim da učenicama skrenem pažnju na oskudno odevanje i evidentno je da pomaka ima, ali pojedinci nam i dalje narušavaju ugled. Moraju da se ponašaju časno i odgovorno, i tako da izgledaju.
Učenice Medicinske škole naglašavaju da je direktorkina poruka i te kako osnovana.
– Sve što je napisano, tako je – kaže jedna od devojaka iz trećeg razreda. – Nismo ovde na modnoj pisti, a ima nekoliko devojaka koje su to umislile. Ako njih nije stid, ne treba ni nas da bude. Ne osećam se direktno prozvana, jer znam da je ovakvo reagovanje zbog pojedinih slučajeva. Mi smo sasvim primereno obučene.

MALOBROJNI MOMCI NISU PROBLEM

Upisanih momaka u Medicinsku školu tradicionalno ima veoma malo. Iako je jasno kao dan da se “vaspitna” opomena na njih ne odnosi, devojke ističu da za njih svakako nema šta ružno da se kaže.
– Oni su zaista smerni. Nikada nisam videla da je neko od njih nosio pantalone iznad kolena – kažu njihove drugarice.

Da je direktorka Trifković principijelna kada je reč o odevanju i da obnaženost ne prašta, svedoči i događaj koji se prepričava po školi već neko vreme.
– Devojka je došla na upis sa svojim ocem, ali u šortsu. Direktorka im je rekla da odu kući i da se vrate sledećeg dana – priča učenica.
Stav sa table, da “poštovanje nastavnika, lekara i pacijenata moraju da zasluže svojim ponašanjem, odgovornošću i izgledom”, i da im nisu potrebna “trećerazredna oponašanja neuspelih”, apsolutno podržavaju i nastavnici.
– Izgled karakteriše stav prema poslu – kaže Biljana Jovanović, profesorka zdravstvene nege. – Neka smo mi staromodni, ali vulgarnim oblačenjem devojke sebe degradiraju i pružaju ružnu sliku o sebi. Naravno, većina naših đaka je sasvim pristojno odevena i na njih se ne odnosi nijedno slovo, ali izuzeci nam “kvare prosek”.
VRAĆANJE SA NASTAVE I NEOPRAVDANI ČAS
Direktorka je reagovala i početkom leta, pa je na vrata škole okačila poruku: “Goli strukovi, leđa, mini suknje, obnažena ramena do grudi, neće se tolerisati. Bićete vraćeni sa nastave uz neopravdan čas, ili će se pokretati disciplinski postupci i smanjivati ocene iz vladanja. Vi se ne školujete za man