Ово су вештине које ће бити НЕОПХОДНЕ вашој деци

мај 26, 2021

СТЕМ учење није нови начин учења, већ му се само задњих година придаје већа пажња, што је сасвим оправдано, с обзиром на то да се свет све више темељи на технологији.

Foto: Canva

Шта је СТЕМ учење?

СТЕМ учење представља интердисциплинарни приступ учењу који уклања традиционалне баријере. Насупрот традиционалном учењу које раздваја науку, технологију, инжењерство и математику гледајући их као посебне дисциплине, СТЕМ учење их интегрише у целину представљајући релевантна искуства учења за ученике. Термин СТЕМ је скраћеница за:

– Science – Наука,
– Technology – Технологија,
– Engineering – Инжењерство,
– Mathematics – Математика.

Кључно значење самог појма СТЕМ учења је фокус на интеграцији ових области као и конкретна примена наученог путем решавања проблема.

Који су циљеви СТЕМ учења?

Циљеви СТЕМ учења су јасно дефинисани и подразумевају помоћ ученицима да функционишу и да напредују у високо технолошком свету. Сем тога акценат је на повезаности између дисциплина, јер примена ове идеје омогућава ученицима да стекну продубљена концептуална разумевања.

Самим тим им пружа могућност да развију вештине које се могу применити у различитим сегментима. Интеграцијом дисциплина, ученици схватају да би дошли до решења треба да имају знања и вештине из области које су међусобно повезане и испреплетене.

Који су основни принципи СТЕМ учења?

Основни, односно кључни принцип је фокусираност на интеграцију. У том случају ћемо лакше помоћи ученицима да уоче повезаност међу појмовима. Такође је акценат на томе да повежу концепте који им се чине неповезаним.

Следећи битан принцип је утврђивање релевантности, где је задатак учитеља да објасни ученицима зашто су научене вештине и знања корисне.

Следећи принцип је стављање акцента на вештине 21. века. Ту треба ученицима јасно ставити до знања да је неопходно креативно решавати проблем и сарађивати са другима.

Изазов је један од принципа који делује изузетно мотивишуће на ученике. Заправо, треба им поставити изазове који нису толико једноставни да им дата активност буде досадна, али истовремено нису ни толико тешки да би ученици одустали у старту. Важно је да им пружите могућности за учење које користи приступе засноване на проблемима и приступе засноване на пројектима.

Када је реч о приступима који се темеље на проблемима, ученици треба да осмисле креативна решења за дати проблем. А, када су у питању приступи засновани на пројектима, ученици могу да одаберу како ће доћи до производа, односно до крајњег решења које је показатељ њиховог учења.

Зашто је важан концепт СТЕМ учења?

За разлику од традиционалног учења, кључна компонента СТЕМ учења је интеграција. СТЕМ лекције су добро заокружене и засноване су на пројектима и питањима а нагласак је на интердисциплинарном учењу. Заправо, СТЕМ је усклађен са начином на који решавамо проблеме у свакодневном животу. Уз овај начин учења се стичу вештине, на начин на који ће се користити како на радном месту тако и у животу генерално.

С обзиром на то да СТЕМ одражава стварни живот, сасвим је логично да доприноси побољшању у учењу. Како су послови у стварном свету интердисциплинарни, задатак је да научимо децу како се предмети интегришу и заједнички решавају. Захваљујући овом начину учења код деце се развијају како вештине, тако и страст за учењем и напредовањем. Уместо да памте чињенице, задатак ученика је да критички размишљају и да процењују информације.

СТЕМ обухвата сет вештина кључних за образовање 21. века, а то су: креативност, сарадња, критичко размишљање и комуникација.

А што је најзначајније од свега је да СТЕМ концепт доприноси развоју љубави према учењу, а то је кључна ствар за мотивацију сваког ученика.

СТЕМ учење у раном детињству

СТЕМ учење је и те како важно у раном детињству, а заснива се на развијању дечје знатижеље и постављању разних питања. То све можете реализовати кроз игру. Код детета можете увести кључне СТЕМ вештине неосетно и то тако што ћете их научити да: сарађују, постављају питања, развијају креативно размишљање, решавају једноставније проблеме, откривају нове начине како нешто да ураде.

Самим тим што подстичете дете да поставља питања ви му препуштате активну улогу при учењу и помажете му да схвати свет којим је окружен. Не заборавите да увек када дете постави питање, оно развија вештину критичког размишљања. Тако да уместо да му одмах одговорите на питање „Зашто?“ покушајте са потпитањима да га наведете да само дође до одговора, односно до решења.

Како заинтересовати децу за СТЕМ учење?

СТЕМ учење може бити забавно за децу и можете их заинтересовати за разне активности. Самим тим што деца проводе време напољу, скакућу по барицама или додирују дрвеће они се заправо укључују у рани облик откривања свега што их окружује. Довољно је да питате дете, шта оно мисли како се створила вода у барици, а затим ће се на основу његовог одговора, питања као и запажања, низати сама по себи.

Можете отићи корак даље и заједно направити кућицу за птице, лутке или гаражу за њихове аутомобилчиће. На тај начин код њих развијате вештине. Најбољи начин на који ћете подстаћи СТЕМ учење код деце је подстицање знатижеље.

Важно је да од малена подстичете децу да истражују и испитују играјући се. Истовремено је важно да на време откријете страст према нечему код детета и да га усмеравате у том правцу.

Могућности су бескрајне.

Сем у раном детињству па касније кроз вртић, основну школу као и средњу школу, СТЕМ образовање ће помоћи деци да постану иновативни зрели људи са развијеним критичким мишљењем као и вештинама потребним за решавање проблема.

Управо те вештине су неопходне будућим генерацијама, с обзиром на то да се свет све више темељи на технологији.

Аутор: Славица Бијелић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама