Ovo su veštine koje će biti NEOPHODNE vašoj deci

maj 26, 2021

STEM učenje nije novi način učenja, već mu se samo zadnjih godina pridaje veća pažnja, što je sasvim opravdano, s obzirom na to da se svet sve više temelji na tehnologiji.

Foto: Canva

Šta je STEM učenje?

STEM učenje predstavlja interdisciplinarni pristup učenju koji uklanja tradicionalne barijere. Nasuprot tradicionalnom učenju koje razdvaja nauku, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku gledajući ih kao posebne discipline, STEM učenje ih integriše u celinu predstavljajući relevantna iskustva učenja za učenike. Termin STEM je skraćenica za:

– Science – Nauka,
– Technology – Tehnologija,
– Engineering – Inženjerstvo,
– Mathematics – Matematika.

Ključno značenje samog pojma STEM učenja je fokus na integraciji ovih oblasti kao i konkretna primena naučenog putem rešavanja problema.

Koji su ciljevi STEM učenja?

Ciljevi STEM učenja su jasno definisani i podrazumevaju pomoć učenicima da funkcionišu i da napreduju u visoko tehnološkom svetu. Sem toga akcenat je na povezanosti između disciplina, jer primena ove ideje omogućava učenicima da steknu produbljena konceptualna razumevanja.

Samim tim im pruža mogućnost da razviju veštine koje se mogu primeniti u različitim segmentima. Integracijom disciplina, učenici shvataju da bi došli do rešenja treba da imaju znanja i veštine iz oblasti koje su međusobno povezane i isprepletene.

Koji su osnovni principi STEM učenja?

Osnovni, odnosno ključni princip je fokusiranost na integraciju. U tom slučaju ćemo lakše pomoći učenicima da uoče povezanost među pojmovima. Takođe je akcenat na tome da povežu koncepte koji im se čine nepovezanim.

Sledeći bitan princip je utvrđivanje relevantnosti, gde je zadatak učitelja da objasni učenicima zašto su naučene veštine i znanja korisne.

Sledeći princip je stavljanje akcenta na veštine 21. veka. Tu treba učenicima jasno staviti do znanja da je neophodno kreativno rešavati problem i sarađivati sa drugima.

Izazov je jedan od principa koji deluje izuzetno motivišuće na učenike. Zapravo, treba im postaviti izazove koji nisu toliko jednostavni da im data aktivnost bude dosadna, ali istovremeno nisu ni toliko teški da bi učenici odustali u startu. Važno je da im pružite mogućnosti za učenje koje koristi pristupe zasnovane na problemima i pristupe zasnovane na projektima.

Kada je reč o pristupima koji se temelje na problemima, učenici treba da osmisle kreativna rešenja za dati problem. A, kada su u pitanju pristupi zasnovani na projektima, učenici mogu da odaberu kako će doći do proizvoda, odnosno do krajnjeg rešenja koje je pokazatelj njihovog učenja.

Zašto je važan koncept STEM učenja?

Za razliku od tradicionalnog učenja, ključna komponenta STEM učenja je integracija. STEM lekcije su dobro zaokružene i zasnovane su na projektima i pitanjima a naglasak je na interdisciplinarnom učenju. Zapravo, STEM je usklađen sa načinom na koji rešavamo probleme u svakodnevnom životu. Uz ovaj način učenja se stiču veštine, na način na koji će se koristiti kako na radnom mestu tako i u životu generalno.

S obzirom na to da STEM odražava stvarni život, sasvim je logično da doprinosi poboljšanju u učenju. Kako su poslovi u stvarnom svetu interdisciplinarni, zadatak je da naučimo decu kako se predmeti integrišu i zajednički rešavaju. Zahvaljujući ovom načinu učenja kod dece se razvijaju kako veštine, tako i strast za učenjem i napredovanjem. Umesto da pamte činjenice, zadatak učenika je da kritički razmišljaju i da procenjuju informacije.

STEM obuhvata set veština ključnih za obrazovanje 21. veka, a to su: kreativnost, saradnja, kritičko razmišljanje i komunikacija.

A što je najznačajnije od svega je da STEM koncept doprinosi razvoju ljubavi prema učenju, a to je ključna stvar za motivaciju svakog učenika.

STEM učenje u ranom detinjstvu

STEM učenje je i te kako važno u ranom detinjstvu, a zasniva se na razvijanju dečje znatiželje i postavljanju raznih pitanja. To sve možete realizovati kroz igru. Kod deteta možete uvesti ključne STEM veštine neosetno i to tako što ćete ih naučiti da: sarađuju, postavljaju pitanja, razvijaju kreativno razmišljanje, rešavaju jednostavnije probleme, otkrivaju nove načine kako nešto da urade.

Samim tim što podstičete dete da postavlja pitanja vi mu prepuštate aktivnu ulogu pri učenju i pomažete mu da shvati svet kojim je okružen. Ne zaboravite da uvek kada dete postavi pitanje, ono razvija veštinu kritičkog razmišljanja. Tako da umesto da mu odmah odgovorite na pitanje „Zašto?“ pokušajte sa potpitanjima da ga navedete da samo dođe do odgovora, odnosno do rešenja.

Kako zainteresovati decu za STEM učenje?

STEM učenje može biti zabavno za decu i možete ih zainteresovati za razne aktivnosti. Samim tim što deca provode vreme napolju, skakuću po baricama ili dodiruju drveće oni se zapravo uključuju u rani oblik otkrivanja svega što ih okružuje. Dovoljno je da pitate dete, šta ono misli kako se stvorila voda u barici, a zatim će se na osnovu njegovog odgovora, pitanja kao i zapažanja, nizati sama po sebi.

Možete otići korak dalje i zajedno napraviti kućicu za ptice, lutke ili garažu za njihove automobilčiće. Na taj način kod njih razvijate veštine. Najbolji način na koji ćete podstaći STEM učenje kod dece je podsticanje znatiželje.

Važno je da od malena podstičete decu da istražuju i ispituju igrajući se. Istovremeno je važno da na vreme otkrijete strast prema nečemu kod deteta i da ga usmeravate u tom pravcu.

Mogućnosti su beskrajne.

Sem u ranom detinjstvu pa kasnije kroz vrtić, osnovnu školu kao i srednju školu, STEM obrazovanje će pomoći deci da postanu inovativni zreli ljudi sa razvijenim kritičkim mišljenjem kao i veštinama potrebnim za rešavanje problema.

Upravo te veštine su neophodne budućim generacijama, s obzirom na to da se svet sve više temelji na tehnologiji.

Autor: Slavica Bijelić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama