Ovo vam niko (na vreme) ne kaže o deci

2 februara, 2015

 
Bez obzira na to koliko ste saveta dobili od prijatelja i porodice, koliko knjiga i blogova ste pročitali, bez obzira na to što ste mislili da ste spremni za bebu, kad zaista stigne, shvatićete da pojma nemate. I to je ok.
dete
Ne postoji ništa što zaista može da vas pripremi za toliko sveobuhvatnu, emocionalno i fizički, promenu kakva je roditeljstvo. A i ta spoznaja da je sve što ste uradili da se “pripremite” zapravo smešno ide postepeno, deo odmah, deo u godinama koje dolaze.
Fraza “spava kao beba” je oksimoron. Najblaže rečeno. (Ako se ne sećate gradiva iz gimnazije, da vas podsetimo, to bi bila ona stilska figura koja spaja nespojivo. Kao “glasna tišina”, “mudra ludost” i slično.) Bebe spavaju često, to je tačno, ali ti četrdesetominutni intervali nisu ono spavanje na koje ste navikli.
Želećete da zaštitite tog malog čoveka više nego išta drugo na svetu. Teško je objasniti taj osećaj, ali tako je.
Deca se stalno povređuju. Nije lako učiti se “navigaciji” u ovolikom svetu. I nije moguće usavršiti je bez pokoje modrice ili čvoruge.
Čak i zaista dobra deca ponekad su nemoguća. Isto važi i za odrasle, prema tome, progledajte im kroz prste.
Iznenadiće vas (i nadamo se očarati) njihov karakter. Kad je reč o ličnosti, nema načina da predvidite ko vam stiže, dok se ne upoznate. Ultrazvuk tu ne pomaže.
Bićete ponosni kako nikad u životu niste bili. To je takođe nemoguće objasniti nekome ko nema decu.
Nemoguće je razumno razgovarati sa dvogodišnjakom. Pokušaćete. Nećete uspeti. I to je ok.
Dečje stvari će osvojiti kuću. Ne možete sprečiti haos. Možete samo da pokušavate da ga stavite pod kontrolu. Nećete uspeti. I to je, takođe, ok.
Čak i kad odete na odmor, niste zaista na odmoru. I ako pošaljete dete na vikend kod bakice ili nešto slično, odgovornost je tu, i ne popušta.
Šta god uradili, vaš odnos sa partnerom će se promeniti. Ali, to ne mora da bude loša stvar.
Videćete svet njihovim očima. I to je jedna od najlepših stvari kad dobijete dete.
Razgovor telefonom biće ponekad komplikovanije izvesti nego što možete i da zamislite. Zato ugrabite one retke trenutke mira i pozovite tu jednu posebnu prijateljicu koja vam toliko nedostaje…
Živeli ste potpuno nesvesni značaja vremena za dremku. Ti minuti (ili pola sata, sat, ako imate sreće) su dragoceni za sve zainetersovane strane.
Ljubav i povezanost koju ćete osetiti ne mogu se meriti ni sa čim što ste ranije iskusili. I ovo nije kliše. Istina je.
Mondo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama