Пада норма, пада и плата

Дуално образовање, на коме се у реформи образовања инсистира, ђаке сели на наставу у фабрике и фирме на један до три дана, али се поставља питање шта ће за то време радити наставници који су до ове године предавали стручне предмете.
Док у Министарству просвете тврде да ће све бити у реду, да они сада постају важни „координатори учења“, наставници страхују да ће им бити смањене норме, па самим тим и плате, док у синдикату додају и да ће неки остати без посла.
Из Министарства је раније најављено да ће од септембра понуда образовних профила по дуалном моделу или са елементима дуалног образовања, бити шира и квалитетнија него до сада.
Када се све сабере, дуално образовање ће, у већој или мањој мери, ући у 127 школа у 69 градова и општина широм Србије, са укупним обухватом од 5.751 ученика.
Ђаци који се определе за неки од ових смерова, на пракси ће проводити један, два или три дана недељно – у зависности од године учења.

Објашњење Министарства

– Наставници практичне наставе остају у систему и они прате квалитет реализације учења кроз рад уз лиценциране инструкторе у компанијама и своде кроз постигнуте исходе оцену. Они су, између осталог, важни „координатори учења“ између стицања и процењивања успешности савладане теорије и њене примене у пракси у реалном и савременом радном окружењу – истичу из Министарства просвете.

Из искуства: наставници у горем положају

С друге стране, искуство школе која је ишколовала прву генерацију по овом моделу, сведочи другачије.
– Наставницима се смањила норма, али је наша школа велика и то се не осети толико, јер је шира и могућност за ангажовањем. Наставници имају обавезу да обилазе ђаке у фабрикама и фирмама, али је основно нерешено питање колико сати би они тамо требало да проводе, јер се све то плаћа – истиче Иван Бајић, директор Техничке школе „Иван Сарић“ у Суботици.
Сами плаћају трошак обиласка
– Није исто ни ако су сви ученици у једном објекту на пракси или су у неколико. На пример, код нас су они прилично удаљени, те наставник користи два превозна средства од једног до другог ако иде аутобусом, док ако иде колима, сам плаћа бензин и има трошак – напомиње Бајић.
Антић: Велики број људи ће остати без посла
Слично истиче и Милорад Антић из Форума средњих стручних школа Београд.
– Уколико сте имали пет наставника за фризера, а ђаци сада иду на праксу ван школе, довољан је један да иде да их обилази. Зато сам ја предлагао да ти наставници полажу да буду главни инструктори у фирми. Министар је и сам најавио да ће многи остати без посла, ако се задржи 20 одсто наставника биће добро – прича Антић.
Међутим, како тврди др Горан Цвијовић, директор Ваздухопловне академије која од септембра прелази из огледа у систем и постају прва школа која ће све профиле имати по дуалном моделу, норма наставника остаје иста као и раније.
– Раније су ученици са професором одлазили на праксу и дешавало се да инструктори буду на одмору. То више неће бити могуће, јер је сада дефинисано тачно ког дана се шта мора урадити, ко је инструктор… Наставници су и даље ту важни да све организују, евидентирају, оцене и провере, њихова норма остаје иста – истиче Цвијовић.
 
Опширније: Блиц