Pada norma, pada i plata

23 juna, 2017

Dualno obrazovanje, na kome se u reformi obrazovanja insistira, đake seli na nastavu u fabrike i firme na jedan do tri dana, ali se postavlja pitanje šta će za to vreme raditi nastavnici koji su do ove godine predavali stručne predmete.
Dok u Ministarstvu prosvete tvrde da će sve biti u redu, da oni sada postaju važni “koordinatori učenja”, nastavnici strahuju da će im biti smanjene norme, pa samim tim i plate, dok u sindikatu dodaju i da će neki ostati bez posla.
Iz Ministarstva je ranije najavljeno da će od septembra ponuda obrazovnih profila po dualnom modelu ili sa elementima dualnog obrazovanja, biti šira i kvalitetnija nego do sada.
Kada se sve sabere, dualno obrazovanje će, u većoj ili manjoj meri, ući u 127 škola u 69 gradova i opština širom Srbije, sa ukupnim obuhvatom od 5.751 učenika.
Đaci koji se opredele za neki od ovih smerova, na praksi će provoditi jedan, dva ili tri dana nedeljno – u zavisnosti od godine učenja.

Objašnjenje Ministarstva

– Nastavnici praktične nastave ostaju u sistemu i oni prate kvalitet realizacije učenja kroz rad uz licencirane instruktore u kompanijama i svode kroz postignute ishode ocenu. Oni su, između ostalog, važni “koordinatori učenja” između sticanja i procenjivanja uspešnosti savladane teorije i njene primene u praksi u realnom i savremenom radnom okruženju – ističu iz Ministarstva prosvete.

Iz iskustva: nastavnici u gorem položaju

S druge strane, iskustvo škole koja je iškolovala prvu generaciju po ovom modelu, svedoči drugačije.
– Nastavnicima se smanjila norma, ali je naša škola velika i to se ne oseti toliko, jer je šira i mogućnost za angažovanjem. Nastavnici imaju obavezu da obilaze đake u fabrikama i firmama, ali je osnovno nerešeno pitanje koliko sati bi oni tamo trebalo da provode, jer se sve to plaća – ističe Ivan Bajić, direktor Tehničke škole “Ivan Sarić” u Subotici.
Sami plaćaju trošak obilaska
– Nije isto ni ako su svi učenici u jednom objektu na praksi ili su u nekoliko. Na primer, kod nas su oni prilično udaljeni, te nastavnik koristi dva prevozna sredstva od jednog do drugog ako ide autobusom, dok ako ide kolima, sam plaća benzin i ima trošak – napominje Bajić.
Antić: Veliki broj ljudi će ostati bez posla
Slično ističe i Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola Beograd.
– Ukoliko ste imali pet nastavnika za frizera, a đaci sada idu na praksu van škole, dovoljan je jedan da ide da ih obilazi. Zato sam ja predlagao da ti nastavnici polažu da budu glavni instruktori u firmi. Ministar je i sam najavio da će mnogi ostati bez posla, ako se zadrži 20 odsto nastavnika biće dobro – priča Antić.
Međutim, kako tvrdi dr Goran Cvijović, direktor Vazduhoplovne akademije koja od septembra prelazi iz ogleda u sistem i postaju prva škola koja će sve profile imati po dualnom modelu, norma nastavnika ostaje ista kao i ranije.
– Ranije su učenici sa profesorom odlazili na praksu i dešavalo se da instruktori budu na odmoru. To više neće biti moguće, jer je sada definisano tačno kog dana se šta mora uraditi, ko je instruktor… Nastavnici su i dalje tu važni da sve organizuju, evidentiraju, ocene i provere, njihova norma ostaje ista – ističe Cvijović.
 
Opširnije: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama