Pale prve kazne za roditelje zbog bežanja sa časova

29 decembra, 2017

Roditelji dvoje osnovaca iz Pančeva platili su kaznu od 5.000 dinara zato što su im deca pobegla sa časova u školi.
Ovo je prvi slučaj primene novog zakona o obrazovanju, koji predviđa odgovornost roditelja za neopravdane izostanke dece sa nastave, piše “Informer.”
Sud u Pančevu, inače, podneo je od donošenja zakona ukupno 88 ovakvih prijava protiv roditelja nesavesnih đaka, a pored dva slučaja u kojima su presuđene novčane kazne, izrečeno je i deset opomena, dok su ostali postupci u toku ili su obustavljeni.
Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da je Pančevo prvi grad u kom se primenjuju kaznene odredbe novog Zakona o obrazovanju i da će se od Nove godine one primenjivati u svim školama u Srbiji.
Portparolka Prekršajnog suda u Pančevu Sandra Medaković objasnila je kako izgleda postupak protiv roditelja čija deca izostaju sa časova.
“Ove kazne predviđene su novim Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Prema novim propisima, roditelji su dužni da 48 sati od trenutka pošto im dete ne dođe u školu jave nastavnicima razlog. Nakon toga, dužni su da u roku od osam dana i zvanično opravdaju časove. Ukoliko se to ne dogodi, škola obaveštava nadležni sekretarijat Gradske uprave i Centar za socijalni rad. Gradska uprava dalje podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv roditelja odnosno staratelja sudu. Zaprećena kazna za ovaj prekršaj je od 5.000 do 100.000 dinara, a ukoliko roditelj ne izmiri ove obaveze, preti mu kazna zatvora, rad u javnom interesu ili blokada tekućeg računa”, kaže Medakovićeva za Informer i objašnjava kako sud konkretno presuđuje u ovim slučajevima:
Najpre se izriče opomena, a ako učenik i posle toga nastavi da bez opravdanja izostaje sa časova, onda se roditelji kažnjavaju novčano. Upravo tako je bilo i u ova dva slučaja, kada roditelji nisu deci pravdali časove ni po tri meseca.
Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je za isti list da je Pančevo prvi grad u Srbiji koji kažnjava roditelje nesavesnih đaka i da će se ova praksa od početka 2018. primenjivati svuda u zemlji.
“Kad imate truo sistem, morate da idete redom, da čistite i sređujete i uvodite nova pravila. Zato smo odlučili da primenu novog zakona o obrazovanju primenjujemo postepeno zajedno sa lokalnim samoupravama kako bismo imali uređeno i ispravno školstvo. Škole u Pančevu su samo pilot-projekat, da vidimo kakva je situacija sa izostancima, kako će se kazne primenjivati u praksi, ali i da svi ostali roditelji shvate ozbiljnost naših namera i da poštuju zakon”, naglašava Šarčević i dodaje:
“Deca moraju da idu u školu, da stiču znanje, poštuju nastavnike i vršnjake, a prosvetni radnici su dužni da đacima pruže ono najbolje i najkvalitetnije. Zato smo i uveli kazne za bežanje sa časova, za vršnjačko nasilje, ali i za propuste u samom radu škole.”
Izvor: Mondo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Pale prve kazne za roditelje zbog bežanja sa časova

  1. Gordana kaže:

    Oprostite, ali sumnjam u istinitost opisa u ovom članku. Pa ljudi neće da plate ni jedan prekršaj, dođu protivtužbama i do suda. Ako se zna da svaki proces kod nas traje u proseku 10 godina, kojom brzinom će se ovo naplaćivati?
    Opišite mi jedan slučaj prinudne naplate?
    I šta znači stopitana kazna?

  2. Po mama kaže:

    Prošle nedelje na času veronauke moja devojčica i njen drug iz odjeljenja su se posvađali.Pale su teške reči.Deca su kažnjena a veroučitelj ništa.Nije čak ni razgovarao sa decom o njihovom ponašanju.Da im ukaže na greške.Pa se pitam koju ulogu i značaj ima nastava gde nastavnik je samo prisutan fizički na času?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama