Пашић: Пандемија није утицала на ниво квалитета образовања, проценат заражених наставника је у паду

фебруар 10, 2022

Милан Пашић из Министарства просвете рекао је за РТС да пандемија није утицала на ниво квалитета образовања за протекле две године. Радићемо и национална тестирања за поједине разреде, указао је он.

Страна истраживања су показала да више од половине ђака завршних разреда верује да је онлајн настава негативно утицала на њихову психу.

Већина наставника сматра да су маске утицале на квалитет учења. Како је код нас?

Колеге из Завода за унапређивање образовања и васпитања урадиле су са наставницима истраживања о реализацији наставе на даљину, и комбинованог модела, у чему је учествовало више од 52.000 наставника, рекао је Пашић у Београдској хроници.

“Сагледали смо ситуацију, донели смо стратегију образовања, свакако да има утицаја, најважнији је мотивациони фактор код деце, недовољна физичка активност, мотивација за додатним радом – то су закључци”, каже он.

Пашић каже да је ове године је велики проценат непосредне наставе, чак 91%, док је комбиновани модел коришћен тек 8% од укупне наставе.

– Нема простора за закључке да је наставна година изгубљена, као што неки воле да кажу.

Да ли су наставници препуштени сами себи

Пашић указује да је наставник аутономан, професионалац који конципира свој годишњи план, оперативни месечни план.

Правилником о посебном програму је дефинисана ситуација када је ванредно стање, ратно стање – могуће је одступање 20 одсто од прописаног стања и сваки наставник то зна, а ако не зна, постоје стручни саветници који дају смернице.

Направили смо правилник о посебном програму за сваки предмет, наставници су то могли да примене, каже он.

Када је реч о броју вуковаца који је, како се говори, пандемија повећала, Пашић тврди да то није баш тако.

– Исти је проценат вуковаца, није се повећавао. Пандемија није утицала на ниво квалитета образовања за протекле две године, рекао је Пашић.

“За сада је тако, радићемо и национална тестирања за поједине разреде, пандемија је у току, али се надамо да ће се ускоро завршити”, закључио је Пашић.

Говорећи о настави у Србији и свету, каже да је у овом тренутку само шест земаља у свету обуставило наставу.

Пашић је изнео и податке по којима школе немају никакав утицај на повећање заражавања у општој популацији.

“Ми смо у Војводини кренули са онлајн наставом и у том периоду школе нису радиле, а број је и даље растао. Поента приче је да кад се школе отворе, нема раста броја заражених.” – каже Пашић и додаје да проценат заражених наставника опада.

Извор: РТС/Зелена учионица

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Пашић: Пандемија није утицала на ниво квалитета образовања, проценат заражених наставника је у паду

  1. Caca каже:

    Čuj nije uticala na kvalitet obrazovanja.
    Ljudi koji su na vlasti govore kao da žive u nekom paralelnom svetu.

  2. Мод каже:

    Утицала је и те како. Пандемија је показала све слабости образовног система од раније и незаинтересованост државе за будућност ове земље. Наставни план спроводи се као стампедо, мотивација просветних радника је ниска, деца не стичу потребна знања, а у министарству се остварују све задате квоте и све је сјајно . Рад са млађом децом је пребачен на родитеље и приватне часове. Допунска и додатна настава скоро да не постоји. Он лајн настава изјадначена је са слањем лекције на вибер. Пита ли се неко како студенти прате предавања, две године без живе речи, а критеријуми веома високи. Наравно, увек има светлих изузетака и таквим професорима свака част. Наш обазовни систем је пукао по свим шавовима.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама