Pašić: “Školska godina počinje po planu, detaljne informacije će roditelji dobiti od razrednih starešina”

avgust 17, 2022

Pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje Milan Pašić rekao je za RTS da školska godina počinje 1. septembra. Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija ukazuje na poražavajuće rezultate onlajn nastave i kaže da će posledice zavisiti od toga koliko su učenici pojedinačno spremni da nadoknade propušteno.

Milan Pašić naglašava da Tim za škole, koji se prošle godine sastao 44 puta i donosio odluke na nedeljnom nivou, nastavlja sa radom u saradnji s Ministarstvom prosvete i zdravlja i predstavnicima Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”.

“Mi smo već imali jedan sastanak u prethodnom periodu, sagledali celokupnu situaciju. Došli smo do zaključka da u našim vrtićima koji trenutno rade, možemo reći u punom kapacitetu, nema nikakvih pandemija”, rekao je Pašić.

“‘Batut’ će dostaviti mere iz svoje nadležnosti, Ministarstvo opet iz svoje nadležnosti. Ne mora niko da brine, školska godina počinje 1. septembra, normalno kako sve ide. Detaljne informacije dobiće škole, a posle i roditelji preko odeljenskih starešina”, najavio je Pašić.

“Poražavajući rezultati onlajn nastave”

Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija veruje da će školska godina početi regularno kao što je to bilo i prethodne godine.

Što se tiče ponovo uvođenja modela onlajn nastave, on je posebno ukazao na istraživanje koje je Forum beogradskih gimnazija radio uoči početka prošle školske godine u kojem su, ističe dobili poražavajuće rezultate.

“Veliki broj učenika, više od 60 posto se izjasnio da nije bio u mogućnosti da u potpunosti isprati takav vid nastave, odnosno da ne daje kvalitetne rezultate. Tako da kada je reč o samoj nadoknadi propuštenog, plašim se da će to ostati na nivou pojedinaca”, istakao je Markov.

Naglašava da taj problem nije rešen sistemski, a da nije rešavan ni prethodnih godina.

Takođe, napominje da su nadležni iz Ministarstva prosvete više gledali da se ne izgubi čas, više se išlo na ispunjavanje forme, nego suštine.

“Dominirao je narativ da nijedan čas nije izgubljen, a nije suština u izgubljenom času, nego u propuštenom znanju i samom kvalitetu časa. Nikada neće biti isto i nije isto kada je učenik na onlajn nastavi i kada je u školskoj klupi sa svojim drugarima”, smatra Markov.

Ukazuje i na to da će se posledice sigurno osećati i zavisiće od toga, koliko su učenici pojedinačno spremni da nadoknade propušteno.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama