Педагози и психолози анализирају нове противепидемијске мере за школарце

3 августа, 2020

Како ће деца од септембра ићи у школу и по ком моделу, још није сасвим прецизирано, али оно што је извесно јесте да ће, уколико се настава буде одвијала у учионицама, морати да поштују мере здравствене заштите.


Маске ће бити обавезне и за ђаке и за наставнике, обавезно ће бити и чешће прање руку. И дистанца ће морати да се држи, у учионицама неће смети да борави више од 15 деце, а већина школа које имају довољно простора најавила је дељење ђака по групама.

За непоштовање мера најављене су и санкције, па ће деца која не буду поштовала мере заштите – бити кажњена.

– Дисциплина у школама од септембра ће морати да буде много строжа него раније, те ће тако ученик за неношење маске прво бити опоменут, затим укорен, а уколико настави да скида маску и суспендован – најавио је министар просвете Младен Шарчевић. – Донећемо посебна правила и уредбу која важе у ванредним ситуацијама да ученик може бити суспендован, јер ако би чешће скидао маску, он би угрожавао безбедност друге деце. Мере морају да се поштују.

А да ли ће деца, поготово она најмлађег узраста, моћи да испоштују ове мере? Ко ће их контролисати и изрицати им казне? Стручњаци сматрају да са најмлађима неће бити проблема, јер су они послушни, док ће веће муке школе имати са адолесцентима.

– Деца су одговорна и спремна на ношење маски, они су се већ на то навикли – каже нам Марија Трујкић, учитељица у ОШ “Младост” на Новом Београду. – Одговорност ће бити и на нама, учитељ ће бити одговоран ако дете у учионици нема маску.

Она каже да се са својим ђацима који у септембру крећу у први разред сусрела када су узмали књижице у јуну и – сви су носили маске.

Питају се и педијатри

Кризни штаб ће тек разматрати моделе које је за почетак школске године предложило Министарство просвете. Ово тело одлучиће и да ли ће деца носити маске током наставе, али и проценити у којим ситуацијама би то могло да буде обавезно, а о свему ће своју реч дати и педијатри.

– Деца су толико жељна школе, учитеља и другара да им неће бити проблем да поштују све потребне мере само да би ишла у школу – каже ова учитељица.

Да неће бити проблема са малишанима, сматра и школски психолог Бранка Тишма, која истиче да су се они навикли на мере заштите и већ живе у околностима у којим се носе маске. По њеном мишљењу, више мука биће са адолесцентима који желе сами да доносе одлуке, што се показало са осмацима на малој матури.

– Мања деца су послушна, то смо видели када су почели да иду у школу након ванредног стања почетком јуна. Имала сам пример девојчице која није хтела да уђе у школу док није алкохолом дезинфиковала руке – каже Тишма. – Већи проблем су родитељи, има примера да је дете у школи носило маску, а онда га родитељ узме, и када изађу из школског дворишта оду у шетњу где је пуно људи па и велика опасност од заразе.

Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама