Pedijatar o novom oboljenju: Uzročnik je virus koji odavno postoji, ne zna se zašto je sad počeo da napada jetru

5 maja, 2022

Kako prenose neki mediji, novi tip hepatitisa stigao je u Srbiju. Zagonetna infekcija, posebno je opasna po decu, a o njoj ne znamo mnogo. Dobra vest je da je broj obolelih u svetu relativno mali. Loša da je svakom desetom registrovanom zaraženom bila neophodna nova jetra. Da li su naše škole spremne da se bore protiv te infekcije koja se, kako kažu, doktori prenosi uglavnom prljavim rukama?

Foto: Canva

Sapuna, papira i alkohola ima dovoljno, makar tako tvrde u školama u Beogradu. Kažu da se redovno čiste i učionice i toaleti i da roditelji nemaju razloga za brigu.

“Plan dezinfekcije, s obzirom na prethodni period korone, postoji, ustaljen je već dve godine s obzirom na to da su se svi učenici i zaposleni navikli i stranke koje dolaze. Videli ste kad se ulazili sredstva za dezinfekciju na ulazima i barijere i sve ostalo”, kaže Mile Saković, direktor Prve ekonomske škole.

“Ništa novo. Škola se inače dezinfikuje, redovno čisti, non-stop imamo sapun, papir, toplu vodu. Mi imamo sopstvenu kuhinju, pa je iz tog razloga jako važno da se tu vodi računa”, navodi Nataša Vasić, direktorka OŠ “Drinka Pavlović”.

Nemir među roditelje unela je vest o nepoznatoj, opasnoj bolesti koja napada decu, ali i vest da je u Zagrebu skoro 60 srednjoškolaca u poslednja dva meseca dobilo žuticu. Deca su se zarazila preko hrane u školskoj menzi, a zarazu je preneo kuvar.

“Mi na mesečnom nivou imamo nadzor sanitarnog inspektora i već godinama unazad nemamo nikakvu meru, jer sve se radi kako treba. Zna se kako se hrana odlaže, kako se njoj pristupa, posle serviranja hrane se takođe dezinfikuje, između doručka i ručka, odnosno užine i ručka”, naglašava Vasićeva.

Čak i ako do zaraze dođe, čim se prijavi prvi slučaj, postoje propisane procedure koje škola mora da poštuje.

Stariji se sećaju kako je osamdesetih godina prošlog veka zbog žutice pre svakog obroka u školama bilo obavezno definfikovati ruke. Lavori su stajali ispred svake učionice. Korona je popustila, ali opuštanja nema.

Pedijatar, doktor Saša Milićević objasnio je u čemu je razlika između epidemije hepatitisa A u Zagrebu i akutnog hepatitisa, kojeg izaziva adenovirus, a dovodi do misterioznog oboljenja jetre kod dece.

“Različiti su uzročnici. Ovo u Zagrebu što se dešava to je infektivna žutica koja je nama odavno poznata, mnogi u detinjstvu su imali tu zaraznu žuticu koja uglavnom prođe sama, izaziva je taj virus hepatitisa A, nekada može da se iskomplikuje”, kaže Milićević.

Kada je reč o oboljenju koje se javilo kod dece u više zemalja, doktor Milićević kaže da je uzročnik adenovirus koji postoji odavno kod nas i uglavnom izaziva kijavicu i temperaturu, bol u grlu, dijareju.

Ističe da se to odjednom promenilo i da se umesto tih klasičnih simptoma sada virus ustremio na jetru, kao i da se ne zna da li je u pitanju mutacija.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama