Pedijatri sa Instituta: Nova bolest nije obična žutica, roditelji moraju obratiti pažnju na simptome kod dece

5 maja, 2022

Dečak star devet godina, koji od juče leži u Institutu za majku i dete “Dr Vukan Čupić” u Beogradu, oseća se dobro, ali njegova jetra je u teškom stanju, zbog čega će ostati u bolnici na posmatranjima kako bi lekari utvrdili da li je dijagnoza bolesti novi tip hepatitisa i kako bi pokušali da mu pomognu, jer protokol o lečenju još ne postoji, saznaje Nova.

“Ne možemo još da potvrdimo da se radi o novoj bolesti jer nam nedostaju pojedine analize, zato i dalje kažem da samo postoji sumnja, dok god ne završimo sa ispitivanjima. Ovo je nova bolest u svetu i kod nas, tako da moramo biti veoma pažljivi. Dečak je klinički u dobrom stanju, ali je žut. Ne žali se na bolove, ali je njegova jetra u teškom i lošem stanju i zabrinjava nas to što se kod 10 odsto malih pacijenata jetra ne oporavi” kaže za Nova portal dr Dragan Prokić, pedijatar i gastroenterohepatolog, načelnik Odeljenja za ispitivanje i lečenje bolesti organa za varenje u Institutu za majku i dete.

Roditelji su primetili, napominje doktor, da je detetu koža požutela i doveli ga na pregled.

“Uradili smo već brojne analize, ali nas očekuje još ispitivanja, pa ćemo, nadam se, znati šta dalje da radimo, jer protokol o lečenju novog tipa hepatitisa ne postoji i to je ono što nas brine. Inače, za akutni hepatitis se ne daje nikakva ciljana terapija, leči se simptomatski” objašnjava dr Prokić, koji je i šef kabineta za endoskopsku dijagnostiku i lečenje.

Dečak za sada nije životno ugrožen, ali spada u teške pacijente jer njegova jetra nije u stabilnom stanju, ističe doktor.

“Mislili smo da se radi možda o hepatitisu A, ali posle svih analiza i testova koje smo uradili, ispostavilo se da nije u pitanju ta dijagnoza. Inače, na svake tri do četiri godine imamo pacijenta sa hepatitisom, zapaljenjem jetre nepoznatog uzroka. Ono što je ovde najveći problem je što postoji šansa da se jetra ne vrati u normalno stanje i to moramo da pratimo. U slučaju da dođe do pogoršanja, ne isključuje se mogućnost potrebe za transplantacijom.” naglašava dr Prokić.

Naime, prof. dr Dragan Delić, infektolog-hepatolog i nekadašnji direktor Infektivne klinike u Beogradu, za Nova.rs kaže da su simptomi hepatitisa povećana temperatura i uvećane žlezde na vratu.

„Ova bolest može da uključi i pneumoniju (upalu pluća) i meningitis (upalu mozga). Najčešće se javlja povraćanje, dijareja i gubitak apetita. Virus se širi kapljičnim putem, ali i kontaktom. Može se širiti i putem vode u bazenima. Teško je apsolutno se zaštititi od kapljičnih infekcija. Vakcina ne postoji, antivirusni lek ne postoji, terapija je simptomatska“ objašnjava dr Delić.

Upozorenje za roditelje

„Ako roditelji primete da je dete malaksalo i da nema apetit, moraju mu uraditi biohemijske analize. Povišena aktivnost serumskih aminotransferaza (AST i ALT), od 10 do 15 puta, znače akutni hepatitis. Roditelji u ovom periodu, ali i inače, moraju obratiti pažnju i ne smeju zanemariti simptome kod dece. Virusni hepatitisi su međutim često asimptomatski, ali ne i ovaj” naglašava prof. dr Delić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama