Пензије без пенала после 65. године?

април 18, 2017

Иницијатива самосталног синдиката “прошла” социјално-економски савет. Владина коначна одлука после финансијске анализе

СОЦИЈАЛНО-ЕKОНОМСKИ савет, који сачињавају репрезентативни синдикати, послодавци и представници Владе, прихватио је на данашњој седници иницијативу Савеза самосталних синдиката Србије да се укину казнени поени за све пензионере након што напуне 65 година. Овај предлог сада иде пред Владу, а коначна одлука биће донета после финансијске анализе. Промена неких чланова закона очекује се до краја године, али надлежни не наводе којих конкретно.
Према садашњем Закону о ПИО, свима који напусте радно место пре прописаног броја година живота пензија се на месечном нивоу умањује за 0,34 одсто. То значи да превремена пензија може да буде нижа за максимално 20,5 одсто, и она се прима доживотно. Међутим, према предлогу синдиката који је усвојио СЕС, превремена пензија примала би се само до 65. рођендана, а после тога – пуна.
Промена закона, уколико је буде, важиће за све раднике, а не само за запослене у предузећима у реструктурирању, како се раније могло чути. На годишњем нивоу то је велики новац који оде на пенале за оне који ионако имају мала примања. То не издваја само послодавац, већ сваки запослени има обавезу по закону да даје 14 одсто своје зараде за пензионо. Плата би, дакле, била већа за тај износ да то не морамо да издвајамо.
– Члан 70а Закона о ПИО неправедан је нарочито према радницима који раде тешке физичке послове и за оне који су изгубили посао па морају, не својом вољом, у превремену пензију – каже Љубисав Орбовић, председник СССС. – Очекујемо да Влада нађе адекватно решење и да се ова измена унесе у закон.
За Александра Вулина, министра за рад, прихватање ове иницијативе је још један знак да социјални дијалог у Србији постоји и да се у протеклих годину дана доста урадило на овом плану.
– Влада ће изаћи са својим ставом о овом питању после економске анализе стања и тада ћемо знати да ли је ово уопште могуће – рекао је Вулин. – Примера ради, људи који имају бенефицирани радни стаж иду у пензију са 61 годином и садашњи закон им укида ове повластице.
Kако је нагласио министар, нема прецизних података о томе колико је пензионера оштећено постојећим прописима, а ни конкретног предлога да ли ће укидање казнених поена важити ретроактивно за оне који су већ напустили радно место, или само за будуће пензионере.
Ј. Ж. СKЕНДЕРИЈА
Извор: Новости
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама