Pernica, perionica, perijonica, peratonica ili peronica?

10 avgusta, 2015

Ni manje stvari, ni više naziva. Ako izuzmemo muvolovku. Svi nazivi u naslovu se koriste, ali nisu svi i ispravni.

Kada hoćete da pomenete onu stvarčicu u kojoj držite olovke, bojice, gumice… možete koristiti reč pernica, a u Rečniku Matice srpske se pojavljuje i peronica, što je pokrajinski naziv. Perionica je nešto sasvim drugo – to je ona soba puna mašina za veš kakve viđate u američkim filmovima, dok reči perijonica i peratonica nemaju nikakvo značenje (iako se ovo potonje često koristi, naročito u Vojvodini).

stara-drvena-skolska-pernica-slika-38732628
Dakle, ako ste đak, ili ako spremate đaka za polazak u školu, obavezno kupite lepu pernicu i naučite da je baš tako i zovete.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


10 komentara na "Pernica, perionica, perijonica, peratonica ili peronica?

 1. Gordana kaže:

  Moram da ispravim: mozda ste nekoga culi da kaze “peratonica”, ali nije tacno da se taj izraz koristi u Vojvodini. Mozda ga koriste nepismeni pojedinci. Tamo se govori “peronica”.

  1. NS kaže:

   Gordana, peratonica se koristi u Novom Sadu i u Novom Sadu je upravo to najčešći izraz za predmet o kojem se govori u tekstu.

  2. Jana kaže:

   Tacno.Mi u Vojvodini ispadasmo nepismeni.Za vreme mog skolovanja govorilo se peronica,a pernica je hrvatski izraz.sta bi bilo da neko od njih ubaci srpsku rec.revolucija,stoga ne menjajte i ne izmisljajte novi srpaski.peronica i tacka.

   1. miloš kaže:

    @Jana
    Jano, i tokom mog školovanja su me učili da je pernica hrvatski naziv. Govorili su da su peratonica i pernica ispravni izrazi, a ja sam nekako navikao da govorim peratonica jer ovde, u Novom Sadu, većina mojih vršnjaka tako govori.

 2. jasmina kaže:

  Reči: perijonica i peratonica se ne koriste u Banatu! Ili, bar ja nisam nikad sa svojih 40 god. čula.

 3. Sandra kaže:

  Peretonica se kaže u Sremu

  1. anna kaže:

   Da, u Sremu se tako kaze

 4. Zoran Životić kaže:

  A može da kupe i perjanicu. Zavisi kave su im društvene i političke ambicije. Treba se od malena pripremati za svetlu i svetu budućnost.

 5. Mića kaže:

  Ovde u Novom Sadu se kaže peratonica i niko nas neće “naučiti” da kažemo “pernica” jer se tako kaže u nekom drugom gradu pa je šatro “ispravno”. Manite se vaše proizvoljne ispravnosti, u svakom jeziku postoje regionalni izrazi a nama je muka od nametanja reči koje su ispravne samo jer se tako kaže u Beogradu.

 6. Ivan kaže:

  A štilorka?
  U delovima Banata se aktivno koristi i ova reč.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama