Перница, перионица, перијоница, ператоница или пероница?

10 августа, 2015

Ни мање ствари, ни више назива. Ако изузмемо муволовку. Сви називи у наслову се користе, али нису сви и исправни.

Када хоћете да поменете ону стварчицу у којој држите оловке, бојице, гумице… можете користити реч перница, а у Речнику Матице српске се појављује и пероница, што је покрајински назив. Перионица је нешто сасвим друго – то је она соба пуна машина за веш какве виђате у америчким филмовима, док речи перијоница и ператоница немају никакво значење (иако се ово потоње често користи, нарочито у Војводини).

stara-drvena-skolska-pernica-slika-38732628
Дакле, ако сте ђак, или ако спремате ђака за полазак у школу, обавезно купите лепу перницу и научите да је баш тако и зовете.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


10 коментара на "Перница, перионица, перијоница, ператоница или пероница?

 1. Gordana каже:

  Moram da ispravim: mozda ste nekoga culi da kaze “peratonica”, ali nije tacno da se taj izraz koristi u Vojvodini. Mozda ga koriste nepismeni pojedinci. Tamo se govori “peronica”.

  1. NS каже:

   Gordana, peratonica se koristi u Novom Sadu i u Novom Sadu je upravo to najčešći izraz za predmet o kojem se govori u tekstu.

  2. Jana каже:

   Tacno.Mi u Vojvodini ispadasmo nepismeni.Za vreme mog skolovanja govorilo se peronica,a pernica je hrvatski izraz.sta bi bilo da neko od njih ubaci srpsku rec.revolucija,stoga ne menjajte i ne izmisljajte novi srpaski.peronica i tacka.

   1. miloš каже:

    @Jana
    Јано, и током мог школовања су ме учили да је перница хрватски назив. Говорили су да су ператоница и перница исправни изрази, а ја сам некако навикао да говорим ператоница јер овде, у Новом Саду, већина мојих вршњака тако говори.

 2. jasmina каже:

  Reči: perijonica i peratonica se ne koriste u Banatu! Ili, bar ja nisam nikad sa svojih 40 god. čula.

 3. Sandra каже:

  Peretonica se kaže u Sremu

  1. anna каже:

   Da, u Sremu se tako kaze

 4. Zoran Životić каже:

  A može da kupe i perjanicu. Zavisi kave su im društvene i političke ambicije. Treba se od malena pripremati za svetlu i svetu budućnost.

 5. Mića каже:

  Ovde u Novom Sadu se kaže peratonica i niko nas neće “naučiti” da kažemo “pernica” jer se tako kaže u nekom drugom gradu pa je šatro “ispravno”. Manite se vaše proizvoljne ispravnosti, u svakom jeziku postoje regionalni izrazi a nama je muka od nametanja reči koje su ispravne samo jer se tako kaže u Beogradu.

 6. Иван каже:

  А штилорка?
  У деловима Баната се активно користи и ова реч.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама