Pesmice našeg detinjstva u novom ruhu za našu decu

Jedna od retkih stvari koju nova vremena nisu iskvarila je – poezija za decu. I pre trideset godina smo imali, a i danas imamo pesme Dobrice Erića, Ljubivoja Ršumovića, Simeona Marinkovića, Brane Cvetkovića… Čuveni Brana Crnčević osim politikom i književnošću za odrasle, bavio se i pisanjem poezije za decu. I to veoma uspešno.

Moja deca veoma vole poeziju. Tako sam, prošle zime, šetajući gradom zavirila u neku (ne sećam se više koju) knjižaru ne bih li pronašla nešto novo i drugačije. I kao što to obično biva, nikad ne pronađete ono što tražite, već nešto što niste tražili pronađe vas. Gledajući police sa knjigama primetila sam prodavačicu koja raspoređuje nova izdanja i jednu od knjiga uzima i počinje da lista. Pojavljuje joj se osmeh na licu, koji ne nestaje tih nekoliko minuta koliko je trajalo čitanje knjige. Znala sam da je to bilo nešto vredno pažnje, ali pošto sam bila u žurbi nisam mnogo zagledala, već sam uz ostala izdanja koja sam odabrala zgrabila jedan primerak te knjige i otišla na kasu. Tako je, slikovnicom Vrlo retka pripovetka, počela Anjina i moja pustolovina sa Pustolovinama.


Kada sam došla kući, prelistale smo sve knjige i Vrlo retku pripovetku u narednim mesecima izlizale od čitanja. Tri sneška koje je deda vodeničar u pola noći, meljući pšenicu, video kako su oživeli i počeli da se grudvaju i klizaju postali su naši glavni junaci. A onda su došle i ostale slikovnice iz edicije. Prvo Priča o valjušku (kojeg je baka umesila za deku, ali koji odlučuje da pobegne u svet što se na kraju ispostavilo kao ne baš pametna ideja), zatim Ljutito meče (koje neće u zimski san i jako je ljuto što ga svi na to teraju), pa Priču dugu tri lanca iz lovačkog ranca (o dedi koji priča lovačke priče i kojeg puška nikako ne sluša), i tako redom…

Priča duga tri lanca iz lovačkog ranca i dedina potraga za zecom, vukom i lavom
A šta su, zapravo, Pustolovine?

U pitanju je edicija slikovnica za decu, koje su inspirisane starim dečjim pesmicama Dobrice Erića, Brane Crnčevića, Brane Cvetkovića, a čije su ilustracije uradili najbolji savremeni ilustratori. Te pesmice mnogi od nas, odraslih, znaju napamet, ali ovo novo ruho koje su dobile je toliko toplo, drugačije i primamljivo da ćete ih doživeti na nov i poseban način. Uživaćete u čitanju koliko i deca!

Ljutito meče je Brana Crnčević posvetio svojoj ćerki Vidi koja nikako nije volela da spava

Najbolja stvar koju ove pesmice nose su stari pojmovi za koje današnja deca verovatno nisu čula (streja, gunj, ćuvik, tociljajka, rit…), a koji su na svakoj strani objašnjeni, rečju i slikom. Osim toga, svaka slikovnica na kraju ima i pustolovni dodatak koji tera decu na razmišljanje (kuda ide voda kad se Sneško otopi? kako da pomognemo Valjušku da se izvuče iz neprilike itd.)

Vrlo retka pripovetka i vodeničar koji ne veruje svojim očima

Ako želite da neku od pustolovina kupite u knjižari, ima ih gotovo svuda, a ako ih poručujete onlajn, možete ih pronaći ovde: kreativnicentar.rs/edicije.php?id=50.

Aleksandra Cvjetić