Пет одличних књига са задацима за развијање интелекта и креативности

Распуст је свакако време за одмор и игру. Најбоље напољу, што више. Али, када је лето и распуст, дан траје дуже, па се има времена за све – игру напољу, читање, понеки цртани филм, па и мало главоломки. Изузетно је важно да децу научите да књиге нису само обавеза, већ могу да буду одлична забава. Како романи тако и различите вежбанке, збирке мозгалица, креативни задаци.

“Зашто учимо математику? Ово питање себи постављају многи ученици не увиђајући користи од низа задатака које решавају. Шта год будемо радили у животу, без математике нећемо моћи. Без примене математике не би било авиона, мостова, играчака, трговине и много чега другог. Математика се примењује и тамо где то не очекујемо – у сликарству, музици и књижевности. Математика нас учи правилном размишљању, а кад је учимо, постајемо паметнији. При решавању задатака посебно је важна стрпљивост. Задаци који ће ти се можда испрва учинити тешким обично се решавају на једноставан начин. Ако неки задатак не успеш да решиш, покушај са следећим. Успех ће те охрабрити. Награда ће ти бити радост и понос због добро урађеног задатка”.

Овим речима награђени аутори Мирко Дејић и Бранка Дејић обраћају се деци на почетку свих својих књига Математичке авантуре 1-4, а то су и оне важне ствари којима би родитељи и наставници требало да уче децу. 

Јер, да би са задовољством учили, потребно је да им учење буде игра и да препознају сврху тога што уче.

Предлажемо вам зато пет сјајних збирки креативних задатака и главоломки за којима можете посегнути у летњим данима као једним од видова забаве.

Математичке авантуре 4

Четврта књига у низу књига истих аутора. Намењена је оној деци која у четвртом разреду основне школе могу да напредују брже и више од осталих ученика, али је могу користити и ученици старијих разреда. У збирци се налазе занимљиви задаци, какви се најчешће не раде на часовима математике у школи. Задаци имају различите функције; поједини служе за развијање логичког и апстрактног мишљења, неки се односе на сналажење у равни и простору, неки на сналажење у различитим ситуацијама, а многи су, једноставно, лепи задаци, они због којих волимо математику и који нас мотивишу да је стално радимо. Сви су они погодни за откривање и развијање математичке даровитости и подстицање креативности.

Књигу прелистајте ОВДЕ.

Математичке мозгалице (10+)

Ова књига је пуна занимљивих мозгалица и задатака којима се могу унапредити и проверити математичке вештине у областима као што су рачунске операције, разломци, проценти, мерење и мере, геометријске фигуре, симетрија итд. Иако је књига намењена деци старијој од десет година, она ће бити занимљива свима онима који воле математичке изазове. Задаци у књизи су нестандардни и проблемског су карактера, а циљ им је развијање логичког и апстрактног мишљења. На крају књиге налазе се решења, као и странице на којима се може пронаћи помоћ за решавање задатака у виду објашњења или подсећања на поједине математичке законитости.

Књигу погледајте ОВДЕ.

 

Мој забавни блок за вежбање (7+)

Ова занимљива књига великог формата садржи 30 листова забавних активности. Сваки лист води читаоца на другачије место на ком ће се сусрести с мноштвом предмета и ликова које треба пронаћи, мозгалица за одгонетање, детаља за бојење, слика за сликање и простора за цртање.

Књигу погледајте ОВДЕ.

100 логичких мозгалица (9+)

Пред вама је књига пуна мозгалица и игара које стављају на пробу способност логичког размишљања вашег дететаНа почетку књиге налазе се практични савети који ће деци помоћи при решавању логичких мозгалица, а на крају књиге налазе се решења.
Ево два задатка која ће вас натерати на размишљање:

А ево и пар савета за решавање логичких задатака, такође из ове сјајне збирке:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [527.48 KB]

Књигу погледајте ОВДЕ.

Забавна таблица множења (7+)

Мноштво активности које ова књига садржи, помоћи ће деци да савладају таблицу множења. Научиће је тако што ће решавати задатке на разним занимљивим местима, на пример у лабораторији, циркусу, на аеродрому, у свемиру, у средњовековном замку, на Дивљем западу. Ко би помислио да учење таблице множења може да буде тако забавно? У књизи се налази и страна с таблицама множења бројевима од 1 до 12. На крају књиге дата су решења, па деца могу проверити да ли су добро решила задатке.

Наш савет је – мозгајте и током лета, то никад не шкоди!