Пет замки на малој матури: Осмаци на испиту сваке године праве исте грешке

До почетка завршних испита за осмаке остало је још пет дана, а да би на њима постигли што боље резултате, потребно је да обрате пажњу на ових неколико “замки”.


Од успеха које ђаци остваре током три дана завршног теста увелико зависи избор средње школе коју ће моћи да упишу. Фокусирани само на то да тест ураде што боље, ђаци неретко заборављају ствари које су подједнако важне и које их могу коштати поена.

1. Трема
Директорка ОШ “Веселин Маслеша” на Вождовцу Наталија Матић истиче да и поред тога што су се ђаци сусрели са целом процедуром полагања на проби која је одржана у априлу, они другачије доживљавају завршни испит, уочи ког се многи унервозе.
– Први дан је свима најтежи, поготово онима којима је стало да што боље ураде тест. Деца тај стрес различито доживљавају, буде и суза и блокада, неки не могу да се смире, не могу да виде тест. То је за њих велики напор и они морају бити спремни и концентрисани како би лепо урадили, зато треба да дођу сити и одморни, а увек саветујем и родитељима да их допрате, да им буду подршка. Такође, они морају доћи бар пола сата раније да би се припремили – прича директорка Матић.
2. Прибор
Осим психичке припремљености, важно је да ђаци на полагање дођу са свим материјалом који им је потребан за рад, али и да воде рачуна шта ће смети да унесу.
– Ученици долазе са ђачким књижицама, оловкама и гумицом, а за тест из математике потребни су им и лењири. Они не смеју да доносе пернице, а осим прибора, дозвољено им је да у просторију у којој полажу унесу и флашицу воде и чоколадицу – истиче она.
3. Инструкције
Ученици често мисле да знају целу процедуру и почињу да решавају тест, не придајући значаја упутствима.
Пред малим матурантима још пет дана до тестирања знања из српског, а затим и из математике, хемије, географије, физике, биологије, историје
– Они морају да буду пажљиви и слушају сваку инструкцију јер их има доста. Дешава се да због непажње или треме погреше своју шифру, или не прочитају лепо па уместо свог имена, напишу име родитеља. Након свих упутстава, они би требало прво да прочитају и цео тест, па тек касније да га решавају. Препоручујем и да прво раде оно што боље знају – саветује директорка Матић.
4. Хемијске оловке
Иако се ђацима углавном саветује да не брзају, они ипак морају да воде рачуна о томе да им остане довољно времена да све што су писали обичном оловком пређу хемијском.
– Свакако је боље да прво све пишу обичном оловком, али оно што после не подебљају, неће им се признати. Ми смо ту да их подсетимо, да их опоменемо када би отприлике требало да почну да подебљавају, али некима од њих је потребно више времена и не смеју то да забораве – указује директорка.
5. Време
И док је некима потребно више времена, други оцењују да га имају на претек, па сале и учионице напуштају и раније.
– Неретко ђаци изађу пре истека времена или зато што им је “било лако” или зато што су написали све знају, али ја им свима саветујем да искористе све време, да буду пажљиви и да не одустају – каже директорка Наталија Матић.
Завршни испит почиње у понедељак тестом из српског, односно матерњег језика, који ће осмаци решавати од девет до 11 сати. У исто време у уторак они ће радити задатке из математике, док ће у среду у оквиру комбинованог теста имати питања из географије, историје, физике, хемије и биологије. Ученик на основу општег успеха може имати највише 60 бодова, док завршни тест носи 40 поена – по 13 из српског и математике и 14 поена из комбинованог теста.

Милица Рашић
Извор: Блиц