Пишемо слово А

17 јула, 2020

Иако често виђамо децу која умеју да пишу са пет година а нека и раније, родитељи се питају када је заправо оптимално да дете почне да учи слова.

Када и да ли ће дете показати интерес за слова и писање зависи од детета до детета и индивидуална је ствар. На узрасту пре пете године дете слово перципира као пиктограм (слику) и у ствари га именује. Оно још увек (сем у изузетним случајевима) нема развијену фонемску свесност, те стога и именује слово.

Да би дете почело да пише слова, осим његовог интереса, потребно је да су испуњени одређени предуслови, а то су: развијена визуелна пажња и визуоперцептивне способности, уредна визуомоторна координација, адекватна аудитивна пажња и перцепција, зрео мишићни тонус шаке који је и предуслов за правилно држање оловке, као и постојање фонемско фонолошке свесности.

Визуомоторна координација јесте способност ока да прати покрете руке, у овом случају шаке док дете исписује слова.

Визуелна пажња је способност да се фокусирамо на детаље на слици довољно дуго да бисмо уз помоћ визуоперцептивних способности обрадили оно што видимо и доделили му смисао, тј. значење.

Аудитивна пажња је способност да се фокусирамо на аудитивни стимулус довољно дуго да бисмо га препознали и обрадили , тј разумели што представља аудитивну перцепцију.

Фонолошка и фонемска свесност заправо представља способност да се препозна и опази реченица као целина, речи као делови те целине (фонолошка свесност) и гласови који сачињавају речи (фонемска свесност).

Развој анализе и синтезе гласова у речима развија се током предшколоског узраста и основ је за успешно савладавање читања и писања.

Анализа гласова у речи подразумева способност да се реч “растави“ на гласове који је сачињавају, док је синтеза супротан процес, односно способност да се појединачни гласови генеришу у целину и препознају као реч.

Процес развоја анализе и синтезе у речима код деце започиње са 5,5 година и завршава се пред полазак у школу са 6 година.

Мишићни тонус треба да је зрео што би практично значило да дете уме да правилно држи оловку и покреће је из зглоба без нускретњи.

Тим нашег Центра одлучио је да направи практичне вежбе за усвајање графомоторне шеме слова које ће бити поткрепљене и видео материјалом ради лакшег учења.

Срећно!

Download (PDF, 187KB)

Download (PDF, 190KB)

Download (PDF, 60KB)

Download (PDF, 62KB)

Download (PDF, 70KB)

Извор: vivaverbum.rs/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама