Писмени састав на тему „Пролеће у мом крају“

Пример теме о пролећу за ученике 3. и 4. разреда основне школе.
Полако нестају беле чаролије и зима одлази, пролеће управо почиње да буди природу. Сунце је све веселије а деца слободна у свим својим враголијама. Паркове испуњава дечји смех, неће више бити погнутих глава, нити намргођених лица. Вунене капе, замениће шешири и качкети.
Небо се напокон разведрило, и сада је чисто плаве боје а друштво му праве расејани бели облаци. Све почиње да се буди. Топли зраци сунца додирују нове зелене покриваче и најављују топлије време. Мој крај постаје богатији новим мирисима и бојама. Природа почиње да показује своје раскошно лице. Цвеће мирише све јаче а птице све гласније певају своју пролећну песму. Дрвеће нам маше својим тек озеленелим гранама на којима птичице весело скакућу. Сада већ слободно излазим и играм своје омиљене игре, уживам у пролећној идили, а у мом сећању полако почињу да бледе тмурне зимске слике. Kада пролеће замени зиму моја улица постаје много лепша. Волим да прођем њоме на путу до школе јер мислим да је моја улица најлепша у пролеће када све крене да цвета и зелени. Обожавам лаки пролећни поветарац и уживам у његовом лепршању. А како је тек лепо на ливади, пребогатој новим бојама и мирисима који просто терају чула да уживају у њеној лепоти. Чује се зујање пчелица у потрази за храном а цврчак је поново почео да пева своју веселу песму.
Заиста се осећам боље јер ми више не бране да излазим из куће због хладноће. Људи су пријатнији и осмех на њиховим лицима говори да су задовољни. Ја сам посебно срећан, коначно могу да се са својим друговима и другарицама играм у парку. Уживамо у лепоти и чарима наших игара, смејемо се и вриштимо. Они ми кажу да је пролеће и за њих најлепше годишње доба јер су се баш ужелели паркова и фудбала. Сад могу слободно да идем куда пожелим, чак ме и не мрзи да идем у школу. Ништа ми више није тешко, све радим са лакоћом и вољом.
Радујем се пролећу јер ово годишње доба доноси са собом велику забаву коју могу да поделим са својим вршњацима. Могу да осетим лепоту и да се слободно радујем доласку лета и времену које ће постајати све топлије. Радујем се и летњем распусту који није толико далеко.
 

Сликовница – Момчило Тешић

На ливади нашој,
кад дођу ласте,
мирисна и свежа
сликовница расте.

Сликовница дивна
од звончића плава,
огњице, маслачка
и вижљастих трава.

У њеноме крилу
препелица спава,
прапорцима росе
ноћ је улепшава.

свакога је јутра
Ветрић прелистава…

Извор: mojedete.info