Писмени састави о јесени

ОНЛАЈН провере знања погледајте ОВДЕ

У наставку се налазе одабрани радови са нашег литерарног конкурса на тему јесени. Ово су радови првака:

Јесен
Стигла је јесен. Лишће је добило златно жуту боју. Ја волим да трчим по опалом лишћу.
Време је лепо. Мама каже да је ово Михољско лето. Крушке и јабуке су сазреле. Птице се селе на југ. Јеж скупља храну за зиму. Деда сече дрва. Моја бака прави зимницу.
Ја волим шарену јесен. Уживам у њеним чаролијама.
Сара Јанковић, 1. разред
ОШ „Свети Сава” Читлук, Крушевац
Јесен
Чудна је ова јесен! Лишће опада, а Сунце греје и греје. Воће је обрано. Птице селице су отишле у топлије крајеве. Птице станарице су остале. Деца још не носе топлу одећу. Мама каже да се променила клима.
Деци баш одговара та промена. Могу још да се играју пространим ливадама и парковима. У пољу може још да се ради. Дека и тата моторним тестерама припремају огрев за зиму. Волим овакву јесен. Кад је јесен хладна и пада киша, деца су мање весела. Не стеже само сивило и магла већ  и соба из које посматрам барице и ветар који се поиграва лишћем ко прави фудбалер лоптом. Ова јесен је посебна, топла, некако мила. Можда је то због плавих очију моје другарице Јане из клупе, или због мог поласка у школу? Можда.
Не знам, али ја стварно волим ову чудну јесен!
Огњановић Матеја, 1. разред
OШ „Љупче Шпанац“ Бела Паланка
Учитељица Биљана Митић

Јесен
Јесен је годишње доба које долази после лета.
У јесен природа облачи нове боје и добија јесењи сјај. Лишће је попримило златне нијансе. Јутра су хладнија. Секу се дрва за зиму. Ласте су отишле у топлије крајеве. Маме и баке спремају зимницу. Сеје се пшеница.Неке животиње су утонуле у зимски сан.
Све се умирило и тихо је.
Марко Јездимировић, 1. разред
ОШ „Душан Даниловић“, Радљево, ИО Каленић
Учитељица: Љиљана Петровић

Јесен се ближи крају
Јутрос сам устао и јесен је нестала. Нема је више. Пада снијег и мислим да је он отјерао јесен. Бака каже даје јесен још код нас. Мало се сакрила па ће опет да се врати. А хоће ли се вратити шарено лишће и мале ласте? Каже бака да сада неће али ће они  доћи на прољеће. Бреза у мом дворишту је имала лијепу хаљину од лишћа. Сад је више нема. Биће јој много хладно ове зиме. Рекао сам тати да јој направи нову хаљину  од најлона. Он се насмијао. Одлучио сам да ћу јој ја направити хаљину. Али прво мора престати падати снијег. На брези виси кућица за птице. Унутра су два врапца. Добро је што и они нису отишли. Било би тужно без њих. И још је добро да нису родили мале птице јер је хладно. Чекам да се врати лијепа јесен. Да буде топло сунце и топли вјетар. И да вјетар носи лишће по дједовој шуми. Да ја и брат опет направимо бункер од сувог лишћа.И да нас тата затрпа у тај бункер. То је моја омиљена игра.  Јесен је чаробна. Нека зима мало сачека.
Никша Кнежевић, 1. разред
JУ ОШ „Десанка Максимовић“, Трн, Лакташи, Република Српска, БиХ
Отац: Драган Кнежевић