Pismeni sastavi o jeseni

29 novembra, 2018

U nastavku se nalaze odabrani radovi sa našeg literarnog konkursa na temu jeseni. Ovo su radovi prvaka:

Jesen
Stigla je jesen. Lišće je dobilo zlatno žutu boju. Ja volim da trčim po opalom lišću.
Vreme je lepo. Mama kaže da je ovo Miholjsko leto. Kruške i jabuke su sazrele. Ptice se sele na jug. Jež skuplja hranu za zimu. Deda seče drva. Moja baka pravi zimnicu.
Ja volim šarenu jesen. Uživam u njenim čarolijama.
Sara Janković, 1. razred
OŠ „Sveti Sava” Čitluk, Kruševac
Jesen
Čudna je ova jesen! Lišće opada, a Sunce greje i greje. Voće je obrano. Ptice selice su otišle u toplije krajeve. Ptice stanarice su ostale. Deca još ne nose toplu odeću. Mama kaže da se promenila klima.
Deci baš odgovara ta promena. Mogu još da se igraju prostranim livadama i parkovima. U polju može još da se radi. Deka i tata motornim testerama pripremaju ogrev za zimu. Volim ovakvu jesen. Kad je jesen hladna i pada kiša, deca su manje vesela. Ne steže samo sivilo i magla već  i soba iz koje posmatram barice i vetar koji se poigrava lišćem ko pravi fudbaler loptom. Ova jesen je posebna, topla, nekako mila. Možda je to zbog plavih očiju moje drugarice Jane iz klupe, ili zbog mog polaska u školu? Možda.
Ne znam, ali ja stvarno volim ovu čudnu jesen!
Ognjanović Mateja, 1. razred
OŠ „Ljupče Španac“ Bela Palanka
Učiteljica Biljana Mitić

Jesen
Jesen je godišnje doba koje dolazi posle leta.
U jesen priroda oblači nove boje i dobija jesenji sjaj. Lišće je poprimilo zlatne nijanse. Jutra su hladnija. Seku se drva za zimu. Laste su otišle u toplije krajeve. Mame i bake spremaju zimnicu. Seje se pšenica.Neke životinje su utonule u zimski san.
Sve se umirilo i tiho je.
Marko Jezdimirović, 1. razred
OŠ „Dušan Danilović“, Radljevo, IO Kalenić
Učiteljica: Ljiljana Petrović

Jesen se bliži kraju
Jutros sam ustao i jesen je nestala. Nema je više. Pada snijeg i mislim da je on otjerao jesen. Baka kaže daje jesen još kod nas. Malo se sakrila pa će opet da se vrati. A hoće li se vratiti šareno lišće i male laste? Kaže baka da sada neće ali će oni  doći na proljeće. Breza u mom dvorištu je imala lijepu haljinu od lišća. Sad je više nema. Biće joj mnogo hladno ove zime. Rekao sam tati da joj napravi novu haljinu  od najlona. On se nasmijao. Odlučio sam da ću joj ja napraviti haljinu. Ali prvo mora prestati padati snijeg. Na brezi visi kućica za ptice. Unutra su dva vrapca. Dobro je što i oni nisu otišli. Bilo bi tužno bez njih. I još je dobro da nisu rodili male ptice jer je hladno. Čekam da se vrati lijepa jesen. Da bude toplo sunce i topli vjetar. I da vjetar nosi lišće po djedovoj šumi. Da ja i brat opet napravimo bunker od suvog lišća.I da nas tata zatrpa u taj bunker. To je moja omiljena igra.  Jesen je čarobna. Neka zima malo sačeka.
Nikša Knežević, 1. razred
JU OŠ „Desanka Maksimović“, Trn, Laktaši, Republika Srpska, BiH
Otac: Dragan Knežević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama