Питали смо вас – каква треба да буде нова школска година? Овако сте одговорили

16 августа, 2021

О почетку нове школске године се још, слободно можемо рећи, не зна ништа. Осим да ће почети 1. септембра. Родитељи, наставници и ђаци су, после годину и по дана онлајн и комбиноване наставе уморни, неки и љути. Оно о чему не знамо да ли се размишља, али знамо да се не говори, јесу ђаци који у септембру уписују 8. разред. То су деца која од средине свог шестог разреда немају нормално школовање, а ако и последњу школску годину као основци буду похађали онлајн или комбиновано, последице ће сигурно бити огромне.

Сигурни смо да су тога свесни сви. Имајући у виду да су и мишљења родитеља, оних чија се деца школују, важна, одлучили смо и њих, али и наставнике да питамо – како би требало да почне нова школска година.

Одговарајући на нашу анкету, вас више од 2.000 дало је своје мишљење. Преко 80% учесника у анкети рекло је да деца треба у школу да иду нормално, да се не деле у групе, да часови трају 45 минута. Чак 48% испитаних мисли да су и противепидемијске мере непотребне у школама, док 33% верује да деца треба да се врате у школу редовно, али уз маске и поштовање мера.

Оно што родитељима највише “боде очи” јесу ноћни клубови, различити фестивали и концерти који се одржавају без икаквог поштовања мера, док се истовремено разматра онлајн настава.

Да би требало применити модел по ком је завршена претходна школска година, где су млађи основци ишли у школу сваког дана, али скраћено и подељени у групе, а старији сваког другог дана, сматра нешто мање од 11% учесника у анкети. За искључиву онлајн наставу залаже се мање од 5% анкетираних.

Одлука Кризног штаба се и даље чека, али с обзиром на епидемијску ситуацију у земљи, питање је да ли ће она бити по вољи већине. Чланови Кризног штаба, званичници Министарства просвете и других институција свакодневно апелују на наставнике и друге пунолетне грађане који то још нису учинили, да се вакцинишу. Вакцинација деце такође је свакодневна тема, али је и даље број младих који су примили цепиво против ковида занемарљиво мали.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


2 коментара на "Питали смо вас – каква треба да буде нова школска година? Овако сте одговорили

 1. Nikola каже:

  Evo kakav će model biti:
  Isto kao prošle godine, ali će čekati zadnju nedelju da nam to saopšte a u međuvremenu će dizati paniku i pozivati na vakcinaciju mladih osoba i ucenika i nastavnika.
  Ako se pozivaju pojedinci na Izrael nek budu objektivni. Moji prijatelji iz izraela kažu da je stanje loše uprkos velikom% vakcinisanih.
  Da li je vakcina izazvala mutacije i smanjila prirodni imunitet?Pojedini nazovi stručnjaci kažu da nije ali gde su naučna istraživanja da to potvrde ili smo i dalje u eksperimentu.
  Na vakcinaciji sr insistira u zemljama koje mogu da ih plate ali vidimo da u onim koje nisu nabavite vakcine stanje isto.

 2. Janko каже:

  Treba da bude kombinovani model,sve dok je korona

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама