Pitanja otvorenog tipa na završnom ispitu ocenjivaće po dva nastavnika, da bi se izbegle greške

9 juna, 2020

Rezultati sva tri testa završnog ispita biće objavljeni 23. juna 2020. godine na sajtu: https://zios.mpn.gov.rs, kažu iz Ministarstva prosvete.

Za razliku od prethodne godine kada su učenici i roditelji morali da idu u školu i traže test na uvid kako bi procenili da li ima osnova za žalbu, sada će to moći da procene onlajn uvidom u testove.

Ove godine je po prvi put uspostavljen sistem realizacije završnog ispita koji je digitalizovan u svim procesima koji se tiču pripreme, pregledanja i obrade testova.

Smanjen broj ljudi uključenih u proces šifrovanja i dešifrovanja testova

Uzimajući u obzir probleme koji su se prethodnih godina dešavali usled angažovanja eksternih štamparija, ove godine je u skladu sa preporukom Zaštitnika građana obezbeđen profesionalni štampač kako bi se proces pripreme, štampanja i pakovanja testova obavljao centralizovano u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. Šifrovanje samih testova je takođe unapređeno i svaki test sadrži QR kod koji će na samom testu biti vezan za pojedinačnog učenika, što ceo proces čini anonimnim do kraja pregledanja. Ranije je u proces manuelnog šifrovanja i dešifrovanja testova bilo uključeno više od 5.000 šifranata, a digitalizacijom procesa to je izbegnuto.

Distribucija se vrši u saradnji sa JP „Pošta Srbije“, testovi se dodatno pakuju u njihove zapečaćene kutije. Kompletan proces kontrolisaće i pripadnici policije. Nakon što učenici urade testove, testovi se upakovani po istom zapečaćenom principu, vozilima Pošte vraćaju u Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. U Zavodu je centralizovano skeniranje svih testova i od tog trenutka je ceo proces digitalizovan. Ovo je veoma značajan iskorak u odnosu na prethodne godine kada su nastavnici testove u papirnoj formi pregledali u školama, što je zbog više faktora dovodilo do eventualnih grešaka koje će se digitalizacijom izbeći

Softver, koji je napravljen specifično za ovu namenu, pitanja zatvorenog tipa će pregledati automatski, a pitanja otvorenog tipa slati ovlašćenim nastavnicima da pregledaju putem računara. Nastavnici neće znati čiji test pregledaju, a svako otvoreno pitanje će biti poslato na pregled kod dva nastavnika kako bi se obezbedila nepristrasnost i izbegle eventualne greške u pregledanju. Ovakvim postupkom se postiže maksimalna transparentnost i objektivnost u pregledanju testova, a štedi se i vreme koje nastavnici treba da utroše za pregledanje. 

Osim manje vremena potrebnog za pregledanje, za realizaciju celog procesa je potreban i manji broj nastavnika s obzirom da se zatvorena pitanja pregledaju automatski. Do sada je u procesu završnog ispita učestvovalo 7.800 nastavnika (2.600 nastavnika po testu), a ove godine će taj broj biti znatno manji. Tokom procesa sistem je testiran i sa preko 1.500 pregledača. Ustanovljeno je, da kada je uključeno 450 pregledača pregleda se 2.000 pitanja u minuti, a pregledačima je u proseku potrebno 4,5 sekundi po pitanju. Test iz matematike, koji radi ukupno 68.769 učenika ima 1.031.535 otvorenih pitanja za pregledanje. Takođe je ustanovljeno da se zbog kvaliteta internet mreže u nekim delovima zemlje pregledanje obavljalo sporije, a u nekim izuzetno brzo. Ovo su sve aspekti testiranja procesa i opterećenja sistema koji su vršeni tokom probnog završnog ispita sa ciljem da se identifikuju eventualne prepreke, a koji su paralelno otklanjani i unapređivani radi dovođenja novog sistema u fazu finalizacije.   

Nakon realizacije probnog završnog ispita, pristupa se pripremi finalizacije kompletnog novog sistema i svih njegovih procesa, uključujući serverske i mrežne preduslove, kako bi testiranje koje će se na nivou cele zemlje sprovesti  od 17. do 19. juna prošlo uspešno i transparentno. – navodi se u saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Pitanja otvorenog tipa na završnom ispitu ocenjivaće po dva nastavnika, da bi se izbegle greške"

  1. Petar kaže:

    Pobogu ljudi!

    Ovih 7800 nastavnika nisu nikakav trošak, ne plaća se dodatno njihov rad. Dešifrante takođe niko ne plaća. Ni do sada niko nije znao čiji test pregleda. Jedina razlika je što su kupljeni skeneri, potrošene pare, pa se pregleda na ekranu umesto na papiru. Sistem ima problem da podrži povlačenje miliona skeniranih zadataka. Nema troška na neplaćene nastavnike, ali ima na prevoze, obezbeđenja, uzimanje, vraćanje, nalepnice, … Predstavljeno je da je jedini problem sumnja u nastavnike pregledače, što vređa. Ako počnemo svi u sve da sumnjamo onda može da se sumnja da je napravljen sistem u kome sada ministarstvo može da lažira rezultate, bez mogućnosti kontrole.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama