Pitanje za đake drugog razreda – znate li odgovor?

27 jula, 2017

Na fotografiji se nalazi jedno od pitanja „Abecede sveznalice” za đake drugog razreda u Hrvatskoj. Na Fejzbuk grupi na kojoj je fotografija osvanula vodi se oštra polemika oko tačnog odgovora.

Pitanje glasi: „Da li je planeta biće, pojava ili – stvar?”

Šta kažete?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


7 komentara na "Pitanje za đake drugog razreda – znate li odgovor?

 1. Vladimir kaže:

  Pojava

 2. Lola kaže:

  Nebesko telo 🙂

 3. Aleksandra kaže:

  Rekla bih-pojava.

  1. Ivana kaže:

   Vidim , –planeta– je za mnoge ovde pojava, hajd malo ukljucite mozak, sramota je, odrasli ste ljudi, pa se zapitajte koje su osnovne karakteristike pojave, koje bica a koje stvari. Ili planete po vama nestaju i iskrsavaju iz dana u dan tek tako…

 4. CICA kaže:

  A šta je “bašta” ili “njiva”, “more”? Biće, stvar, pojava? Takve imenice nisu pogodne kada se koristi definicija : imenice su riječi koje kazuju imena bića, stvari, pojava. Ova definicija nije netačna, ali je nepotpuna pa je treba proširiti ili je uopšte ne koristiti. Učiteljima se savjetuje da se drže udžbenika, a ja mislim da se treba držati nauke.

  1. Ivana kaže:

   su muku i, da, postoji vise pravaca u lingvistici i cesto su i sami lingvisti u sukobu kada su u pitanju definicije u jeziku jer, jezik oslikava stvarnost koja je kompleksna i zato je i jezik pun viseznacnosti i slojevitosti i slojevitosti i sklon je promenama i prilagodjavanju nasoj stvarnosti. S druge strane, najteze je tako kompleksne sisteme pojednostaviti da ih shvate deca odredjenog uzrasta i, yato i nastaju ”lose” definicije koje neretko mogu da zbune onog ko se kriticki pocne da odnosi prema njma. U svakom slucaju, svrha jeyika jeste uspesna komunikacija tj. prenosenje poruke, stoga preporucujem da nastavnik ne daje ”zbunjujuce” zadatke na testovima koje boduje za ocenu, vec da navodi decu i uci ih kritickom razmisljanju i pravilnim jezickim oblicima i pravopisu bez obzira na te suvoparne definicije koje uzgred, i nisu posebno korisne deci mladjeg uzrasta, to je materija za studente svih nivoa. S druge strane, ako je nesto ucitelj unejasno, i on treba da se konsultuje sa drugim strucnjacima slobodno i da skrece paznju na los materijal u udzbenicima kako bi se to ispravljalo.

 5. mama kaže:

  Planeta se ovde formuli se kao stvar nije ziva da bi bila bice takodje nije ni pojava,jer traje.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama