Pitate li se ponekad kakvog roditelja želi vaše dete

20 februara, 2015

Da li želite pametno, istrajno, zrelo, strpljivo, samopouzdano, uspešno dete? Naravno! Ali pitate li se ponekad kakvog roditelja želi Vaše dete?

Svaki roditelj čini najbolje što zna i može u određenom trenutku. Recepti za vaspitanje ne postoje kao ni savršeni roditelji. Međutim, uvek postoji mogućnost za napredak i nikad nije kasno zapitati se: “Kako mogu biti bolji roditelj?”porodica

Umeće roditeljstva

1. Stvorite emocionalno toplo porodično okruženje. Emocionalna toplina ima snažan uticaj na razvoj deteta, na njegov doživljaj odnosa među ljudima i na kasnije vaspitanje vlastite dece.

Emocionalno topli roditelji prihvataju svoju decu, pružaju im podršku, razumevanje, pažnju i brigu. Često mu se osmehuju ili na druge načine iskazuju svoju ljubav, ohrabruju ga, prijateljski su raspoloženi prema njemu, pokušavaju videti stvari iz detetove perspektive i uvažavaju njegova osećanja.

Uspostavite pravila

2. Pronađite meru u kontroli svog deteta – dobri roditelji čvrsto kontrolišu svoju decu, postavljaju pred dete određene zahteve i određuju pravila, jasno pokazujući ko je „glavni“ a potom nadziru njegovo ponašanje kako bi bili sigurni da se dete pridržava datih pravila.

Međutim, preblaga kontrola ili pak prečvrsta kontrola detetovog ponašanja, bez mogućnosti slobodnog izbora, može dovesti do zavisnosti, nesamostalnosti, nepoverenja u sopstveni identitet i ideje, smanjenih ambicija i potisnutog neprijateljstva kod deteta.

Da bi se dete razvilo u zdravu i zrelu ličnost, ono zahteva određeni stepen slobode i slobodnog izbora ali i određenu strukturu i niz postavljenih pravila ponašanja u socijalnim odnosima.

Ključ uspeha je doslednost!

3. Budite dosledni u vaspitanju – Dete roditelja čije ponašanje nije dosledno (npr. u jednoj situaciji kažnjavaju dete zbog ponašanja koja inače ne kažnjavaju, a drugi put mu dopuštaju da radi sve što hoće jer su umorni) ne znaju što smeju, a što ne smeju, zbunjeni su, nesigurni i sumnjaju u roditeljsku ljubav.

Vaspitavajte kod kuće

4. Vaspitavajte svoju decu kod kuće – Ulica, tuđi domovi i javna mesta nisu mesta na kojima ćete opominjati dete, čak udarati kako bi ga naučili onome što je trebalo ranije i u okruženju vlastitog doma. Vikanje i vaspitavanje deteta na ulici govori više o roditelju nego o detetu.

Bez svađe molim!

5. Negujte dobre bračne odnose – međusobni odnosi između majke i oca, ključni su za zdravlje i razvoj deteta. Ako je odnos između oca i majke neprijateljski i hladan, u kome su svađa, prigovaranje, omalovažavanje, kritikovanje, ucenjivanje i prebacivanje dominantna ponašanja, teško da će dete naučiti šta je tolerancija, ljubav, prijateljstvo i partnerstvo. Zato je bolje da ohrabrujte, podržavate, hvalite, prihvatate, pregovarate i slušate.

Dete u školi

Polazak u školu treba da bude najsrećniji i najradosniji dan, a takav biće, samo ako roditelji na vreme kod deteta razviju interes i ljubav prema školi.

Dete treba navikavati da smireno obavlja neke aktivnosti i da upotrebljava olovku, što doprinosi razvoju fine motorike i koordinacije oko – ruka. Dete koje je pre polaska u školu izgradilo osećaj za vešto držanje olovke lakše će naučiti pisanje nego dete koje grčevito i sa strahom steže olovku.Zadatak roditelja je da obezbede posebnu prostoriju ili kutak u zajedničkoj prostoriji za detetove igračke, stvari, knjige koje će sam uređivati i time se pripremati za urednost, tačnost, razvijati interes za učenje. U procesu pripremanja deteta za školu mora dominirati igra, a ne rad.

Roditelji moraju pokazati zainteresovanost za školu tako što će ge pitati kako mu je bilo u školi, s kim sedi u klupi, da li ima domaći zadatak. To će pomoći detetu da stekne naviku informisanja roditelja o svemu što se događa u školi.

Saradnja roditelja sa školom počinje polaskom deteta u školu i traje sve do kraja školovanja. Ta saradnja počinje obično individualnim kontaktima između roditelja i učitelja, pa se nastavlja preko roditeljskih sastanaka. Ovakvi oblici saradnje su od obostrane koristi. Učitelj će od roditelja dobiti detaljne podatke o učeniku: o njegovim osobinama, navikama, zdravstvenom stanju itd., a roditelji saznaju kako im se dete snašlo u školi, kako napreduje u učenju i u čemu mu treba pomoći. Između roditelja i učitelja mora postojati visok stepen saglasnosti u merama koje se preduzimaju prema detetu. Ako su stavovi roditelja i učitelja različiti, onda se dete nalazi u dilemi jer ne zna koga da sluša. U ineteresu je deteta da roditelj prihvata sve stavove škole i da pred njim ne ispolji svoje negodovanje i neslaganje.

Nadam se da će vama dobro doći , kao i meni, ova Mala škola za roditelje.

Pozdrav dragim roditeljima!

Učiteljica Nataša

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama