Вештине које деца запослених мајки усвајају одмалена

30 јула, 2019

Мислите да је за децу боља мајка која је домаћица и брине за њих 24 сата дневно? Е па сва истраживања показују супротно.

Три вештине које деца запослених мајки усвајају одмалена.

Независност

Мајке које раде немају времена да тетошу своју децу и обављају ствари уместо њих. Кад се мајка ујутру спрема за посао, већа је вероватнћа да ће и дете морати само да се спреми за школу. Осим тога, такве мајке немају времена од јутра до мрака за обављање кућних послова, па су због тога деца задужена за много више ствари. Она некад много раније науче да кувају, поспремају, па чак и да сама обављају послове попут пеглања одеће. Уоптено, раније науче да брину о себи и због тога су много независнија.

Флексибилност

Деца мајки које су стално код куће и брину о њима чешће су навикнута на одређени дневну рутину. Мајка их ујутру прати у школу, након школе их дочека с ручком, тада вероватно учи с њима, а често им организује и слободно време. У таквој атмосфери дете ће се тешко навикнути на нова искуства и промене у животу. С друге стране, деца чије мајке раде, раније науче да се сама сналазе. На пример, ако закасне по њих у школу или пошаљу неку другу особу, то је за дете драгоцено искуство јер ће научити само да се сналази у таквој ситуацији. Такве ситуације боље ће их припремити за каснији живот и пословна искуства и донети им и више успеха.

Фокус

Ово је врлина коју деца упијају од запослених мајки и науче да је примењују сама. Запослене жене имају бољи фокус на своје задатке, ређе ”мултитаскају” (доказано је да уз мултитаскинг сваку ствар обављамо 30% лошије него када се фокусирамо на један задатак), а те врлине преносе на своју децу. Осим тога, постају много успешнија у планирању. Деца много боље уче копирајући одрасле него слушајући њихова упутства, тако да од запослених мајки већ у раној доби усвајају вештину фокусирања на радне задатке и њихову важност.

Извор: Мали савети

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама