Plate veće 10, a penzije 5 odsto

28 septembra, 2017

Najstariji građani i javni sektor od nove godine mogu da očekuju značajne povišice. Prosečna penzija veća za 1.141 dinar, a zarade za 4.000 do 5.000 u zavisnosti od delatnosti

 
PLATE zaposlenih u javnom sektoru biće povećane od 1. januara 2018. godine za 10 odsto. Od Nove godine i iznosi na penzionim čekovima će biti veći za pet odsto, saznaju “Novosti” u Vladi Srbije.
To će prosečnu penziju od 23.822 dinara da podigne za 1.141 dinar, a platu u javnom sektoru za 4.000 do 5.000 dinara u proseku, u zavisnosti od delatnosti. Pre toga će svi penzioneri, njih oko 1,7 miliona, u novembru, dobiti jednokratnu pomoć od po 5.000 dinara.
Za jednokratnu pomoć penzionerima, Vlada će morati da obezbedi nešto više od 8,5 milijardi dinara. Prve računice pokazuju da će pet odsto veće penzije doneti godišnji trošak budžetu od oko 25 milijardi dinara, dok će za plate biti potrebno dodatnih oko 40 milijardi dinara tokom 2018. godine. Međutim, s obzirom na to da će porast plata da dovede i do porasta obaveznih doprinosa koji se uplaćuju u budžet, konačan trošak za državnu kasu, kada je reč o zaradama u javnom sektoru, biće takođe oko 25 milijardi dinara.
Da će povećanje plata i penzija biti značajno u sredu je potvrdio i ministar finansija Dušan Vujović. On, međutim, nije želeo da iznosi bilo kakve detalje, najavljujući da će krajem oktobra biti zvanično objavljene i konkretne cifre ovih povećanja.
– Očekujemo da ćemo tokom sastanka u Vašingtonu, na marginama godišnje skupštine i sigurno prvih dana nastavka njihove zvanične posete Beogradu 26. oktobra, imati konkretna predložena rešenja, koja će zatim biti uključena i u realizaciju u ovoj godini i u budžetu za narednu godinu – istakao je Vujović.
U Vladi Srbije naglašavaju da se merama fiskalne konsolidacije došlo do viška novca u budžetu koji će biti iskorišćen upravo da se pomogne najstarijim sugrađanima koji su do sada podneli najveći teret državne štednje.
 
UPLATA SVIMA
PENZIONERI su krajem prošle godine dobili jednokratno 5.000 dinara. Oni sa prebivalištem u Srbiji svoj novac dobili su 23. novembra, a oni koji žive van zemlje sledovanje su primili 19. decembra, u deviznoj protivvrednosti. Povećanje penzija od 1,5 odsto stiglo je već početkom ove godine. Lanjsku jednokratnu pomoć dobili su svi penzioneri, što se očekuje i sada. Pre toga, na takva dodatna primanja mogli su da računaju samo domaći penzioneri ili samo oni sa penzijom do određenog iznosa, to jest nisu je dobijali korisnici sa većim iznosima na čeku.
Izvor: novosti.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


7 komentara na "Plate veće 10, a penzije 5 odsto

 1. Božović Vladan kaže:

  Za prosvetu je to potpuno beznačajno povećanje. 10% na minijaturnu sumu, je zanemarljivo u novčanicima. To će jedva biti dovoljno za predstojeća povećanja cena i usluga, pogotovo struje, ali ja mislim da je autor teksta bio optimista, prosvetna beda neće dobiti više od 4% povećanja.

  1. Jelena kaže:

   Kako rece ministar Sarcevic, prosveta mora dobiti najvise…Sramno je stanje u prosveti i neka povecaju svima, ali prosvetarima bar 20% kako bi se priblizili salterskim radnicima u pojedinim firmama!

 2. IQ kaže:

  Oce al u zbiru prosveta i jos neka uboga sirotilja. Pa kada Pareto sabere prosvetarskih 4% sa 120% x-tog sektora dobice prosecnog nastavnika sa krilima pterodaktila i primanjima 70% iznad republickog proseka. Jaja i oraja.

 3. Ivana kaže:

  Sta je sa srpskim penzionerima sa Kosova? Gde oni spadaju? Kada ce oni dobiti tu pomoc od 5000 dinara od prosle godine?

  1. sss kaže:

   pa rekli su 6000.sta sad??

 4. ssss kaže:

  Kako za prosvetu nema neka pomoc? obecavali toliko toga,puj pike ne vazi,A traze od nas tolike papirologije,usavrsavanja,uzas,sramota.

 5. Lora kaže:

  A sta je sa privatnim sektorom radim u privatnom vrticu za 25000 godinama

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama