Пливање подстиче развој интелигенције или када је прави тренутак да дете научи да плива?

31 јула, 2016

На случају 7.000 малишана из Аустралије, САД и Новог Зеланда откривено је да се они који рано “ускоче” у базен или море брже развијају на когнитивном, физичком и језичком нивоу
beba pliva 1
Деца која тренирају пливање у млађим годинама су паметнија од својих вршњака, показала је студија коју је на Грифит институту за педагошка истраживања спровела екипа стручњака. На случају 7.000 малишана из Аустралије, САД и Новог Зеланда откривено је да се они који рано “ускоче” у базен или море брже развијају на когнитивном, физичком и језичком нивоу.
– Без обзира на социо-економску позадину деца која пливају од раних дана савладавају различите вештине пре вршњака. Обављају знатно боље визуелно-моторне задатке, као што је сечење папира маказама или бојење уз линију, али и математичке и језичке проблеме – каже професор Робин Јоргенсен.
Када је прави тренутак да дете научи да плива?
Стручњаци сматрају да је идеално време за први контакт са водом када беба напуни 10 месеци.
Када је право време да дете научи да плива? Многи родитељи чекају да малишани напуне неколико година или чак пођу у школу. Стручњаци, напротив, сматрају да је идеално време за први контакт са водом када беба напуни 10 месеци и већ тада реагује на инструкције обучених тренера, уз присуство маме или тате.
Истраживања Грифит Института у Аустралији показује да се деца, која раније почну да пливају, брже развијају. Анкетирано је више од 7.000 родитеља и деце током три године и испоставило се да предшколци који су већ мали “делфини”, имају боље визуелно-моторичке вештине, а и касније су брже напредовали у школи.
Осим тога, спорт јача имунитет, обликује мускулатуру, појачава капацитет плућа, утиче на квалитет сна и повећава апетит. Деца углавном воле воду и лако се на њу адаптирају, али старији морају да буду на опрезу.
Па, пре ако сте одлучили да свог малишана одведете на пливање да би добро научио до одласка на море, проверите услове на базену. Важно је да вода буде увек чиста и топла, просторија загрејана, а инструктори на добром гласу. Ако не буде тако, дете може да има више штете него добра од овог спорта или да стекне страх од воде. После базена, обавезно је туширање, које ће да уклони хлор са коже и појача циркулацију, као и топла одећа јер је напољу хладно.
Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама