Pljušte prigovori zbog četvrtog zadatka iz fizike

jun 21, 2016

Iako je u zbirci zadataka iz koje su vežbali maturanti, dato pogrešno rešenje zadatka, upravo je on bio na kombinovanom testu.
U toku dana, našoj redakciji su se javili roditelji maturanata kojima su odbijene žalbe zbog četvrtog zadatka iz fizike na kombinovanom testu, a zbog kojeg su deca izgubila dragocene poene. Kako objašnjavaju, upisne komisije nisu uvažile činjenicu da su učenici zaokružili na testu isto rešenje zadatka koje je bilo i u zbirci iz koje su vežbali, a prosvetne vlasti odgovaraju da je rešenje u zbirci štamparska greška i da se ne može priznati neispravan rezultat.
Naime, od maturanata se u četvrtom zadatku na testu iz fizike, hemije, biologije, geografije i istorije, tražilo da zaokruže skicu na kojoj je prikazana paralelna veza otpornika. Deca su masovno zaokruživala rešenje iz zbirke, jer su taj zadatak lako vizuelno zapamtili, pošto je rešenje dato u slici.
– Podneli smo žalbu školskoj, pa okružnoj komisiji zbog tog zadatka, kao i još desetak đaka i to samo iz jednog odeljenja, na nivou škole ih je sigurno mnogo više. Nisu ovo loši đaci, reč je o deci koja su odlična i vukovci, koja su osvajala nagrade i kojima tih pola boda ili bod mogu da znače gubitak knjižice željene gimnazije. Osim toga, nastavnik fizike nam tvrdi da su sva rešenja ispravna – priča majka maturanta iz beograske osnovne škole „Drinka Pavlović”.
Deca masovno zaokruživala rešenje iz zbirke i tako gubila dragocene poene, komisija odbila sve prigovore roditelja
U Republičkoj upisnoj komisiji nismo mogli da dobijemo odgovor na pitanje zašto je na kombinovanom testu dat problematičan zadatak i zašto deci nije priznato rešenje koje je navedeno u zbirkama. Kako nam je u Ministarstvu prosvete nezvanično objašnjeno, priznavanjem neispravnog rešenja učinila bi se nepravda deci koja su ispravno odgovorila.
– Jeste odgovornost Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja što nisu objavili ispravku, ali je mnogo veća odgovornost nastavnika koji deci nisu skrenuli pažnju na problem u zbirci iz koje vežbaju. Sa „papagajisanjem” jednom mora da se stane, ovako bi nagradili decu koja su „bubala” za ispit, a oštetili one koji su zaista učili sa razumevanjem – kažu u Ministarstvu.
I u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja decidirano tvrde da prigovori roditelja ne mogu da budu uvaženi bez obzira na štamparsku grešku u zbirci. „Da je u zbirci pisalo da je jedan plus jedan jednako tri i da su učenici to tako napisali, bez obzira na to šta su ih nastavnici učili na časovima, to ne bi mogao da bude razlog da im se taj zadatak prizna kao ispravan”, objašnjavaju u Zavodu.
Roditelji, međutim, odgovaraju da to apsolutno nije isto i da ne mogu deca da ispaštaju zbog greške Zavoda ili nastavnika. Oni tvrde da njihova deca nisu „bubalice”, već da su u trci sa vremenom prvo rešavali ono što im je poznato. Podsećaju i da su zbirke objavljene još u januaru, tako da je bilo dovoljno vremena da se na primer, pošalje dopis školama da postoji greška ili da se u tom slučaju, ovaj zadatak ne pojavi na maturi.
 
Autor: Sandra Gucijan
 
Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


11 komentara na "Pljušte prigovori zbog četvrtog zadatka iz fizike

 1. Dada kaže:

  Imam mnogo zamerki na završni ispit. Ali zašto ta deca uče napamet. Gde im je kritičko i logično razmišljanje. Znači ako im štamparska greška kaže da sunce izlazi na jugi oni će to progutati. Misliti svojom glavom to niko u školi ne uči ovu decu a ovo je dokaz.

  1. Ana kaže:

   Pitate se zašto uče napamet i pitate se gde ime kritičko i logičko razmišljanje i tražite da misle svojom glavom. Ok, slažem se. Ali za koji sadržaj? Naravno da 1 i 1 nisu 3, to su deca dovoljno dugo učila, ponavljala, obnavljala, PRIMENJIVALA (pa vide recimo dva sladoleda, tri sladoleda) i NAUČILI su (i oni koji su bubalice ioni koji misle svojom glavom). Isto tako, i gde izlazi sunce učili su kod učiteljice, pa na geografiji ponovo. A šta mislite koliko su se bavili rednim i praralelnim vezama otpornika? Mislite da im je to toliko blisko, kao 1 plus 1, što reče ova gospoja iz Zavoda?
   E državo, kad sve greške velikih trpe najslabiji! Vrbić prima platu, Zuov prima platu, nastavnici primaju platu, samo deca bez bodova!

   1. daca kaže:

    Upravo tako!Odgovornost Zavoda i nema veze sa bubanjem.Matematika je preobimna,dete mi je dobilo 20 poena,ali jedva stigao da zavrsi,malo vremena.Test treba da sastave nastavnici koji rade u razredu i molim vas nema veze sa prepisivanjem,nego vremenom.Najlakse je prebaciti kamen u komsijsko dvoriste

 2. drugi put kaže:

  Koliko je zbirki prodato- a sta su roditelji platili, i sta su mali maturanti dobili? I, da, koliko je i ko ovde zaradio?!? A zavrsni ispit- ma to je najmanje bitno!

 3. Jasna kaže:

  U Centru za ispite ima ih sedmoro (savetnika i rukovodilaca navedenih na sajtu, a ne znam da li imaju još zaposlenih).
  Obratite pažnju na nazive njihovih radnih mesta. SVi su oni (svako u svom delu posla) ODGOVORNI ZA KVALITET zbirki koje PRODAJU.
  Pored njih, odgovorni su i AUTORI zadataka koji su se našli u zbirkama, kao i oni koji su birali zadatke iz zbirki koji će ući u test (ne znam ko su sve ti ljudi). I SVI oni su uzeli honorar, a da nisu uradili svoj posao. Da li će autor tog zadatka ili „dečko koji je to pakovao na računaru“ da snosi odgovornost? Da mu se uzme bar 10% od plate?
  Na sajtu lista Danas piše da je Dragana Stanojević izjavila da su greške moguće, ali da nije bilo vremena da se zbirke provere nakon štampanja, jer su već puštene u prodaju. Ja kažem – pa šta? Koliko je potrebno da se provere? Jedan dan ili dva? I da se pošalje mejl školskim upravama da obaveste škole da obaveste učenike. Šta je radila SAVETNIK ZA KONTROLU ISPITNOG MATERIJALA? Šta su radila tri (3) savetnika za pripremu za štampanje i štampanje? Štampali naslepo?!
  A gde su nastavnici koji nisu deci ukazali na grešku u zbirci? Znaju li oni da će deca vežbati iz zbirke, jer zato su je kupili? To nije samo zbirka zadataka, kakvih ima mnogo, to je zbirka ZA PRIPREMU ISPITA!
  Možemo li negde pozvati učenike koji jesu odgovorili tačno na 4. pitanje da napišu imena svojih nastavnika i naziv škole. Da vidimo koliko ih ima?
  Svi gore navedeni sada mirno spavaju. A deca se uče da nepravda postoji, da nerad i javašluk postoje, da se ne kažnjavaju, da odrasli nisu odgovorni, da je najvažnije prebaciti odgovornost na drugog, slabijeg, ugroženijeg.

  1. daca kaže:

   Upravo prof sa ETF ukazao da ni jedan od 4ponudjena odgovora nije tacan,zadatak nepravilno postavljem

   1. Dušan Nada kaže:

    Deca sedmi razred su to rešila u školi na hodniku. Sem četvrtog.

 4. mama kaže:

  Da deca uce znali bi sama su kriva za pogresne odgovore.

  1. ALEX kaže:

   Ovakve kriticarke majke nikome ne bih pozelela.

   1. mama kaže:

    Zasto?to je realnost da deca uce da razmisljaju znali bi odgovor da su iscitali i naucili lekcije kako valja.

 5. dr Moon kaže:

  Ovde se ističu dva pitanja koja se godinama ne rešavaju.
  1. Ko snosi odgovornost za ovu grešku. Po izjavama zvaničnika odgvornost je jedina na malim maturentima. Te se pitam kako nije sramota ni predmetne nastavnike ni zaposlene u zavodu sa tačke profesionalne etike.
  2. Sistem obrazovanja, preobimni program, nezainteresovanost prosvetnog kadra i njegova negativna selekcija dovodi već decenijama do te pojave da ne baš mali broj dece uči napamet.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama