Почела дистрибуција бесплатних уџбеника у школама

 
Почела је дистрибуција бесплатних уџбеника по школама, тако да ће сви ученици слабијег материјалног стања своје комплете добити на почетку школске године – 1. септембра
Право на бесплатне уџбенике имају ученици са инвалидитетом, затим ђаци из социјално угрожених породица, као и ученици који су треће или четврто дете у својој породици.
Ове године уџбеничке комплете о трошку државе добиће 86.000 основаца, што је за 36.000 више у односу на прошлу годину.
Директор ОШ “Браћа Барух” Драгомир Ивановић каже да је већи део посла око дистрибуције бесплатних уџбеника већ завршен и да ће у тој школи комплете добити око 50 ђака.
“Све ученике, без обзира да ли су добили бесплатни уџбеници или су наручили преко школе, комплети ће сачекати на клупама 1. септембра”, рекао је Ивановић Тањугу и додао да су бесплатни уџбеници значајна помоћ за породице слабијег материјалног стања.
Он је подсетио да се по завршетку школске године уџбеници враћају у школске библиотеке.
Помоћница министра просвете Весна Недељковић каже да је Влада Србије издвојила око 572 милиона динара за 86.000 уџбеничких комплета.
Школе су министарству, како наводи, достављале податке колико ученика имају који уче по ИОП-у, затим су родитељи морали да доставе потврду да су корисници социјалне помоћи, као и да је неко треће или четврто дете у породици, а да су старија деца у систему школовања.
“То су били подаци које су школе прикупљале и достављале министарству. Након тога смо покренули поступак јавне набавке и ових дана се обавља дистрибуција бесплатних уџбеника по школама”, појаснила је она.
Подсећа да су школе биле у обавези прошле године да се определе за одређене уџбеничке комплете са листе одобрених уџбеника, који ће се користити наредне три године.
То значи да школе уџбенике истих издавача морају да користе још ове и наредне године.
 
Извор: Танјуг