Počela distribucija besplatnih udžbenika u školama

19 avgusta, 2017

 
Počela je distribucija besplatnih udžbenika po školama, tako da će svi učenici slabijeg materijalnog stanja svoje komplete dobiti na početku školske godine – 1. septembra
Pravo na besplatne udžbenike imaju učenici sa invaliditetom, zatim đaci iz socijalno ugroženih porodica, kao i učenici koji su treće ili četvrto dete u svojoj porodici.
Ove godine udžbeničke komplete o trošku države dobiće 86.000 osnovaca, što je za 36.000 više u odnosu na prošlu godinu.
Direktor OŠ “Braća Baruh” Dragomir Ivanović kaže da je veći deo posla oko distribucije besplatnih udžbenika već završen i da će u toj školi komplete dobiti oko 50 đaka.
“Sve učenike, bez obzira da li su dobili besplatni udžbenici ili su naručili preko škole, kompleti će sačekati na klupama 1. septembra”, rekao je Ivanović Tanjugu i dodao da su besplatni udžbenici značajna pomoć za porodice slabijeg materijalnog stanja.
On je podsetio da se po završetku školske godine udžbenici vraćaju u školske biblioteke.
Pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković kaže da je Vlada Srbije izdvojila oko 572 miliona dinara za 86.000 udžbeničkih kompleta.
Škole su ministarstvu, kako navodi, dostavljale podatke koliko učenika imaju koji uče po IOP-u, zatim su roditelji morali da dostave potvrdu da su korisnici socijalne pomoći, kao i da je neko treće ili četvrto dete u porodici, a da su starija deca u sistemu školovanja.
“To su bili podaci koje su škole prikupljale i dostavljale ministarstvu. Nakon toga smo pokrenuli postupak javne nabavke i ovih dana se obavlja distribucija besplatnih udžbenika po školama”, pojasnila je ona.
Podseća da su škole bile u obavezi prošle godine da se opredele za određene udžbeničke komplete sa liste odobrenih udžbenika, koji će se koristiti naredne tri godine.
To znači da škole udžbenike istih izdavača moraju da koriste još ove i naredne godine.
 
Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Počela distribucija besplatnih udžbenika u školama"

  1. sever kaže:

    Nije mi poznato da i deca sa IOP-om dobijaju besplatne udzbenike

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama