Почело заказивање термина за упис у школу – од данас до 31. маја

20 марта, 2023

Родитељи или други законски заступници који су грађани Републике Србије и ове године покретањем услуге еЗаказивање на Порталу еУправа имају могућност да електронским путем закажу термин за упис и тестирање детета у први разред основне школе којој територијално припадају.

Заказивање термина за тестирање почиње данас, док су термини за тестирање расположиви у периоду од 1. априла до 31. маја и њих креирају овлашћена лица у основној школи. Приликом доласка у заказани термин ради тестирања и уписа детета није потребно да родитељи прилажу било каква документа, јер ће их школа прибавити електронски по службеној дужности. Кад родитељ покрене услугу, која је доступна, како на српском, тако и на језицима националних мањина, потребно је да одабере школу којој дете територијално припада, понуђени термин у школи и попуни основни сет података и кликне на дугме Поднеси.

Податке која ће школа прибавити електронски по службеној дужности су они из:

  • Извода из матичне књиге рођених;
  • Уверења о пребивалишту;
  • Уверења о завршеном припремном предшколском програму;
  • Потврде о обављеном лекарском прегледу.

Уколико је лекарски преглед обављен код приватног лекара или у војној здравственој установи, потребно је лично донети лекарско уверење.

Како да упишете дете у школу електронски?

Уколико нисте, потребно је да будете регистрован корисник, односно да имате креиран налог на Државном порталу за електронску идентификацију eID.gov.rs.

  • Након успешне регистрације потребно је да се пријавите на Портал (упутство за пријаву);
  • Из менија одаберите Услуге > Образовање > еЗаказивање термина за упис, где можете прочитати детаљан опис те услуге;
  • Након покретања услуге еЗаказивање термина за упис одаберите опцију Подношење пријаве, изаберите школу у којој желите да закажете термин за тестирање ђака и упис и одаберите термин.

Родитељима или другим законским заступницима ће током трајања уписа у основне школе сваког радног дана од 08.00 до 15.00 часова бити доступан и контакт центар Министарства просвете на броју телефона 011/73-505-57.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама