Počinje testiranje đaka za profesionalnu orijentaciju. Evo kako se maturanti (veliki i mali) mogu prijaviti

Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) organizuje testiranje za profesionalnu orijentaciju namenjenu učenicima osmog razreda osnovnih i završnih razreda srednjih škola, izjavila je za Tanjug Ivana Božić, službenik za metodologiju planiranja karijere i karijerno informisanje NSZ.

Božić je savetovala velikim maturantima da se prijave što ranije, tokom prvog polugodišta, budući da je potrebno doneti odluku blagovremeno, radi pripreme prijemnog ispita za upis na određeni fakultet.

“Učenici osmog razreda mogu se prijaviti i kasnije jer svakako polažu završni ispit. U svakom slučaju, važno je interesovati se na vreme, s obzirom na ograničene kapacitete”, rekla je Božić.

Šta se sve testira?

Testiranje uključuje različite vrste psiholoških testova – testove profesionalnih interesovanja, testove sposobnosti, kao i testove ličnosti koji ispituju osobine značajne za izbor zanimanja. Može se reći da je testiranje namenjeno pre svega mladima koji su, kako kaže Božić, izrazito neodlučni između dve ili nekoliko opcija, kao i učenicima koji imaju poteškoće u učenju, nedovoljan broj poena na osnovu školskog uspeha i tome slično, kako bi izabrali zanimanje, smer u srednjoj školi ili studijsku grupu u skladu sa svojim interesovanjima i sposobnostima.

Testiranjem za profesionalnu orijentaciju, uz prateći savetodavni razgovor, koji obično sledi nekoliko dana nakon testiranja, dobija se pomoć za samostalno donošenje odluke o budućem zanimanju ili školi.

Mejl adrese i brojevi telefona psihologa, karijernih savetnika u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, dostupni su na sajtu Nacionalne službe. Klikom na Kontakt, Filijale NSZ, potom na grad filijalu, kontakte je moguće pronaći unutar stranice, u vidu kartica: Profesionalna orijentacija i planiranje karijere ili Centar za informisanje i profesionalno savetovanje, objasnila je Božić.

Autor: Tanjug